Οι μελισσοκόμοι δε μπορούν να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης γιατί δε μπορούν να συγκεντρώσουν ικανοποιητικά μόρια. Αυτό τονίζει σε επιστολή της προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ). Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ κ. Βασίλης Ντούρας, «έτσι όπως είναι η μοριοδότηση δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ο μελισσοκόμος. Χρειάζονται επενδύσεις στον κλάδο. Οι μελισσοκόμοι θα μπορούσαν με τα Σχέδια Βελτίωσης να αγοράσουν συσκευαστήρια και μηχανήματα, να φτιάξουν αποθήκες κ.α. Είναι ένας κλάδος αναπτυσσόμενος στην χώρα μας αλλά έρχεται το ίδιο το κράτος και δεν μας αφήνει να «ανθίσουμε». Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι με τις δηλώσεις διαχείμασης κυψελών. Εκτιμώ ότι μεγάλο ποσοστό (πάνω από 60%) των μελισσοκόμων δεν θα τις κάνουν».
Και προσθέτει: «Στη Λάρισα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν δηλωθεί σχεδόν το 50%. Έτσι στην ΕΕ θα φαίνονται λιγότερες οι κυψέλες που θα δηλωθούν από την χώρα μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε κοινοτικά κονδύλια».
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή που έστειλε η ΟΜΣΕ προς το ΥπΑΑΤ για τα προβλήματα με τα Σχέδια Βελτίωσης, αναφέρει τα εξής:
«Στο Κριτήριο 1.1 (Αξιολογείται και βαθμολογείται ο προσανατολισμός της παραγωγικής δυναμικότητας της υφιστάμενης εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας) δεν γίνεται αναφορά στην μελισσοκομία, ως προσανατολισμός μεικτής παραγωγής, παρά μόνο στην φυτική και ζωική παραγωγή και λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η βαρύτητα του κριτηρίου είναι σημαντική (12% επί της συνολικής βαθμολογίας), αυτό στερεί από τους υποψήφιους δικαιούχους που δραστηριοποιούνται στην μελισσοκομία από σημαντικούς βαθμούς. Συνεπώς, θα πρέπει να συμπεριληφθεί διατύπωση του βαθμολογούμενου κριτηρίου και ο εν λόγω κλάδος ή εναλλακτικά να υπάρξει μείωση του συντελεστή βαρύτητας από 12% σε 5%.
Το Κριτήριο 1.2 (Αξιολογείται και βαθμολογείται ο προσανατολισμός της παραγωγικής δυναμικότητας της υφιστάμενης εκμετάλλευσης σε συστήματα ποιότητας), δεν ενισχύει βαθμολογικά τον κλάδο της μελισσοκομίας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελισσοκόμων δεν προβαίνει σε βιολογική παραγωγή μελιού, ούτε μελιού ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Άρα το κριτήριο αυτό στερεί επιπλέον βαθμούς από επενδυτικά σχέδια παραγωγών μελιού, και θα πρέπει να έχει μικρότερη βαρύτητα ή εναλλακτικά να εξαιρεί την μελισσοκομία.
Όσον αφορά στο Κριτήριο 4.1 (Αξιολογείται και βαθμολογείται η κατηγορία επενδυτικών δαπανών), δεν γίνεται καμία αναφορά στον κλάδο της μελισσοκομίας, με συνέπεια οι υποψήφιοι δικαιούχοι αδίκως να μην λαμβάνουν βαθμούς στο συγκεκριμένο κριτήριο. Προτείνουμε την ένταξη του κριτηρίου που αφορά επενδύσεις σε μελισσοκομικές αποθήκες ή εγκαταστάσεις τεχνητής γονιμοποίησης για βελτίωση γενετικού υλικού που προσφέρει σημαντική βοήθεια στον μελισσοκόμο για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Όσον αφορά στο Κριτήριο 5.1 (Αξιολογείται και βαθμολογείται η αύξηση της παραγωγικότητας της ανθρώπινης εργασίας), επίσης δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για την μεικτή παραγωγή όπου ανήκουν οι μελισσοκόμοι.
Στο Κριτήριο 6.1 (Αξιολογείται και βαθμολογείται η εισαγωγή επενδύσεων που αναβαθμίζουν ποιοτικά την παραγωγή), υπάρχει περιορισμός στους προς επιλέξιμο προϋπολογισμό, καθώς ο μόνος επιλέξιμος εξοπλισμός που έχει προβλεφθεί για τους μελισσοκόμους είναι οι ψυκτικοί θάλαμοι, με αποτέλεσμα ένας μελισσοκόμος να παίρνει την απαραίτητη βαθμολογία μόνο με την προϋπόθεση να μην ξεπεράσουν το 80% του προϋπολογισμού οι υπόλοιπες δαπάνες του έργου.
Στο Κριτήριο 7.1 (Αξιολογείται και βαθμολογείται η ενσωμάτωση καινοτομίας στην εκμετάλλευση), δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον πίνακα 1.5 για την μεικτή παραγωγή, παρά μόνο για την φυτική και ζωική παραγωγή, με αποτέλεσμα να στερεί την βαθμολογία στους μελισσοκόμους.
Τέλος στο Κριτήριο 8.1 (Αξιολογείται και βαθμολογείται η συμμετοχή σε κλάδους που αναδεικνύονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών της κάθε Περιφέρειας λαμβάνοντας υπ’ όψη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα αλλά και τις στρατηγικές RIS3), αναφέρεται στην υποσημείωση ότι αφορά προϊόντα πιστοποιημένα ως βιολογικά, ολοκληρωμένης διαχείρισης ή προϊόντα ΠΟΠ / ΠΓΕ, όπου επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των μελισσοκόμων δεν πληροί τις συγκεκριμένες προδιαγραφές άρα δεν βαθμολογείται στο συγκεκριμένο κριτήριο
Αν δεχθούμε ότι ένα σχέδιο βελτίωσης είναι επιλέξιμο συγκεντρώνοντας 75 βαθμούς με άριστα τους 100 βαθμούς, διαπιστώνουμε με τα στοιχεία που κατέχει η Ομοσπονδία μας πως ένα τυπικό σχέδιο μελισσοκόμου δεν εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τους 46 βαθμούς, γεγονός που οδηγεί σε αποκλεισμό του κλάδου από την κρατική ενίσχυση».
agrotypos.gr