Πάνω από 8,5 ευρώ πωλούν τα λιγοστά αποθέματά τους οι παραγωγοί κελυφωτού φιστικιού, τι θα γίνει τη νέα χρονιά με παραγωγή και τιμές

Πάνω από 8,5 ευρώ πωλούν τα λιγοστά αποθέματά τους οι παραγωγοί κελυφωτού φιστικιού, τι θα γίνει τη νέα χρονιά με παραγωγή και τιμές

  • |

Μηδενικά αποθέματα φιστικιών κατέχει αυτή την χρονική περίοδο, τόσο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κελυφωτού Φιστικιού Μώλου-Θερμοπυλών, όσο και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας, που είναι μια από τις κύριες παραγωγικές περιοχές φιστικιού στη χώρα μας. Ώθηση στην εμπορία, αλλά και στις τιμές παραγωγού φαίνεται πως έδωσε την περσινή σεζόν «η μείωση της παραγωγής φιστικιών της Τουρκίας το 2017 κατά 70%, σε σχέση με το 2016 σε συνδυασμό με τη μικρή παραγωγή φιστικιών στην Ελλάδα», μας επεσήμανε ο κ. Μπούργος, µέλος του ∆.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης. Μάλιστα, το φθινόπωρο του 2017 η τιμή παραγωγού για το ανοιχτό φιστίκι στη Φθιώτιδα έφτασε μέχρι και τα 8,6 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή για το κλειστό κυμάνθηκε 1 ευρώ πιο κάτω. Μικρή παραγωγή φέτος αναμένεται στο Μώλο, πιο υψηλή από πέρσι σε Μέγαρα και Λάρισα.

Ο τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1 ευρώ σε σχέση με τις τιμές το φθινόπωρο του 2016 και η συνολική ποσότητα του προϊόντος είχε διατεθεί στις αγορές κυρίως χωρών της ΕΕ μέχρι τον Δεκέμβρη του 2017.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γαλλής, πρόεδρος του ΑΣ Φιστικοπαραγωγών Μάκρης «τα αποθέματα επηρεάζουν την τιμή παραγωγού της νέας εμπορικής σεζόν. Συνεπώς είναι θετικό για την εμπορία φιστικιών του 2018, το γεγονός ότι έχει απορροφηθεί όλη η παραγωγή του 2017».

Ωστόσο, η τιμή παραγωγού θα επηρεαστεί και από τις ποσότητες που θα παραχθούν και θα διακινηθούν στην αγορά τη νέα χρονιά, «για τις οποίες είναι νωρίς ακόμη να βγάλουμε συμπέρασμα. Αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο του καρπιδίου και γίνονται ψεκασμοί με μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα με στόχο την προληπτική καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών. Το σίγουρο είναι ότι φέτος η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι καθώς το 2017 τα δέντρα δεν καρπίσαν (χρονιά παρενιαυτοφορίας της φιστικιάς), ενώ λόγω αυξημένων θερμοκρασιών σε όλη την Ελλάδα θα έχουμε πρωίμιση της παραγωγής κατά 10 ημέρες.

Καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή θα διαδραματίσει και ο καιρός: η φιστικιά δεν θέλει βροχές οπότε εάν έχουμε παράταση των βροχοπτώσεων που έπεσαν αυτή τη βδομάδα για ακόμη 10 ημέρες θα επηρεαστεί αρνητικά η φετινή παραγωγή».

Αύξηση στις φυτεύσεις φιστικιάς λόγω καλών τιμών παραγωγού
«Στην περιοχή της Μάκρης Φθιώτιδας η καλλιέργεια της φιστικιάς εκτείνεται σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Την τελευταία πενταετία οι εκτάσεις συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή καθώς όλο και περισσότερα δέντρα φυτεύονται ενώ και νέοι παραγωγοί αποφασίζουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια παροτρυνόμενοι από τις καλές τιμές παραγωγού και τις ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος στην περιοχή», όπως πρόσθεσε ο κ. Μπούργος.

«Με ακόμη μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός αύξησης των στρεμμάτων φιστικιών στη Θεσσαλία, όπου οι χερσαίες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης είναι και μεγαλύτερες σε σχέση με τη Φθιώτιδα. Φαίνεται ότι πολλοί παραγωγοί στρέφονται από τις αροτραίες καλλιέργειες στη φιστικιά».

Πρώιμη και χαμηλή η φετινή παραγωγή στο Μώλο

«Φέτος η χρονιά, λόγω ζέστης θα είναι πρώιμη κατά τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες», εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Στασινός, παραγωγός φιστικιού από την περιοχή του Μώλου Φθιώτιδας. Ωστόσο, όπως αναφέρει «αναμένεται μεγάλη πτώση στην παραγωγή, αφού πέρσι ήταν ιδιαίτερα παραγωγική η χρονιά για την περιοχή γενικώς».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η περσινή παραγωγή έγινε ανάρπαστη, πιάνοντας για το ανοιχτό φιστίκι τιμή έως και 8,5 ευρώ το κιλό». Σημειωτέον ότι ακόμα και τα «κούφια» φιστίκια, στο τέλος της σεζόν έφθασαν να πωλούνται σε τιμές πάνω από 3 ευρώ το κιλό.

Παραγωγική αναμένεται η χρονιά στη Λάρισα
«Φέτος είναι η χρονιά που περιμένουμε να έχουμε παραγωγή, αφού πέρσι δεν είχαμε σχεδόν καθόλου», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Νίκος Νταλαμπύρας, που καλλιεργεί φιστικιές στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Λάρισας. Όπως λέει «όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό που θα κάνει τις επόμενες ημέρες, καθώς εδώ εία πολύ νωρίς σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, για να πούμε πώς θα είναι ο καρπός».

Σύμφωνα με τον ίδιο η τιμή παραγωγού έφτασε για την περσινή σεζόν στην περιοχή και τα 7,5 ευρώ το κιλό για το ανοιχτό κελυφωτό φιστίκι.

Είκοσι ημέρες νωρίτερα η συγκομιδή στα Μέγαρα φέτος
Μέτρια χαρακτηρίζει από άποψη όγκου παραγωγής την περσινή πλέον σεζόν στο κελυφωτό φιστίκι ο κ. Αναστάσιος Στεντούμης, εκ των παλαιότερων παραγωγών και εμπόρων στην περιοχή των Μεγάρων.

Όπως λέει ο ίδιος «η φετινή σοδειά θα μαζευτεί τουλάχιστον 15-18 ημέρες νωρίτερα, λόγω των μεγάλων περιόδων ζέστης που επικράτησαν το περασμένο διάστημα στην περιοχή. «Ήδη ο καρπός έχει πάρει τώρα το 70 του τελικού του μεγέθους», εξηγεί.

Αναφορικά, τέλος, με τις τιμές, ο κ. Στεντούμης, που έχει ακόμα απόθεμα στην αποθήκη, τονίζει ότι «πέρσι ξεκίνησαν από τα 6 ευρώ το κιλό, για να φτάσουν ακόμα και τα 8,30 ευρώ το κιλό».

agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος