Προτάσεις για την ανάπτυξη των κλάδων της προβατοτροφίας και αιγοτροφίας υπερψήφισε στις 3 Μαϊου 2018 το ευρωκοινοβούλιο, καθώς φαίνεται να αναγνωρίζει τις δυσκολίες που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι σε όλη την ΕΕ. Όπως αναφέρεται στις προτάσεις των ευρωβουλευτών «η προβατοτροφία και η αιγοτροφία είναι κλάδοι χαμηλής κερδοφορίας στο μεγαλύτερο τμήμα της ΕΕ, με εισοδήματα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, κυρίως λόγω του υψηλού λειτουργικού και κανονιστικού κόστους, που ορισμένες φορές υπερβαίνει τις τιμές πώλησης, κάτι το οποίο όλο και πιο συχνά υποχρεώνει πολλούς κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν τους κλάδους αυτούς». Στο πλαίσιο αυτό προτρέπει την Κομισιόν να διατηρήσει στην νέα ΚΑΠ τις ενισχύσεις προς τους κτηνοτρόφους ή ακόμα και να τις αυξήσει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι «σήμερα υπάρχουν 25 εκατομμύρια πρόβατα λιγότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, και ότι τα τελευταία 17 χρόνια η παραγωγή έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 20 %». Με δεδομένα τα παραπάνω προβλήματα της αιγοπροβατοτροφίας, τα οποία ανέδειξε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Esther Herranz Garcia, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν, μεταξύ άλλων:
Στην ανάγκη θέσπισης μιας περιβαλλοντικής πληρωμής σε αναγνώριση του ρόλου προστασίας του περιβάλλοντος που παίζουν κοπάδια εκτατικής βόσκησης.
Να εξετάσει η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη τη δυνατότητα παροχής κινήτρων στους γεωργούς που εφαρμόζουν τη μετακινούμενη κτηνοτροφία.
Να διατηρηθεί στη νέα ΚΑΠ ή και να αυξηθεί η προαιρετική συνδεδεμένη ενίσχυση για την εκτροφή προβατοειδών και αιγοειδών και τα άλλα αντίστοιχα μέτρα που καλύπτουν και τους δύο κλάδους, με διαφοροποιημένες επιδοτήσεις για βοσκή κοπαδιών, ώστε να μην εγκαταλείπουν οι αγρότες την αιγοπροβατοτροφία.
Να τονίσουν ότι, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2393, το καθεστώς της προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης έχει απλουστευθεί και αποσαφηνιστεί με την κατάργηση της αναφοράς σε ποσοτικούς περιορισμούς, καθώς και με την πρόβλεψη ότι ορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο συνολικός προϋπολογισμός μπορούν να αναθεωρούνται ετησίως από τα κράτη μέλη.
Να επεκταθούν από τα κράτη-μέλη οι γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις και στους βοσκότοπους που χρησιμοποιούνται για τη βοσκή αιγοπροβάτων και να στηρίξουν όσους γεωργούς παρέχουν στα ζώα υψηλότερο επίπεδο καλής μεταχείρισης.
Να προσφερθεί μεγαλύτερη υποστήριξη στους νεαρούς γεωργούς και στους νεοεισερχόμενους, τόσο με άμεσες ενισχύσεις όσο και μέσω μιας αγροτικής αναπτυξιακής πολιτικής. Αυτό θα συμβάλλει ώστε να θεσπιστούν κίνητρα για την ίδρυση ή ανάληψη αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων, προκειμένου να κρατηθούν οι αγροτικές περιοχές ζωντανές και να διατηρηθεί η επισιτιστική ασφάλεια εντός της Ένωσης.
Να ληφθούν υπόψη από τα κράτη μέλη και την Κομισιόν τα ειδικά προβλήματα που αναφέρουν οι οργανώσεις γυναικών που απασχολούνται σε αυτό τον τομέα, και να λάβουν μέτρα ώστε, μεταξύ άλλων, να γίνει πιο ορατή η παρουσία τους, να προαχθεί η ιδιοκτησία και η συνιδιοκτησία, και να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας.
Να διατηρηθούν μέτρα που στηρίζουν την διαφύλαξη των αυτοχθόνων φυλών και να γίνουν εκστρατείες προώθησης των αιγοπρόβειων προϊόντων με σήμα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ/PGI) και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ/PDO) ώστε να αυξηθεί η ζήτηση τους.
Να προσδιοριστεί πώς θα είναι η αγορά πρόβειου κρέατος μετά το Brexit και να σχεδιάσει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη σοβαρών διαταραχών στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός αποτελεσματικότερου δικτύου ασφαλείας για τις τιμές και τις αγορές, ώστε να προστατεύσει τον τομέα από τις επιπτώσεις του Brexit.
Να δώσει η Κομισιόν προσοχή κατά τις διαπραγματεύσεις με Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία για τις νέες συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών (ΣΕΣ/FTA), εν αναμονή της ανάλυσής της για τον αντίκτυπο που το Brexit θα έχει στην αιγοπροβατοτροφία.
agrotypos.gr