Την εφετινή παγκόσμια παραγωγή σιτηρών (2018-2019) στα 748 εκατ. τόνους, μειωμένη δηλαδή κατά 11 εκατ. τόνους, σε σχέση με την περσινή παγκόσμια παραγωγή (2017-2018), εκτιμά το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Αυτό, όπως σημειώνει οφείλεται στην εκτίμηση για μείωση της παραγωγής στην ΕΕ και στη Ρωσία, η οποία φαίνεται ότι δεν θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν εν τέλει στην Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Όσον αφορά στην εμπορία, η εκτίμηση για ρεκόρ ζήτησης, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης δημητριακών σε όλες τις χώρες του κόσμου, φαίνεται ότι θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στο διεθνές εμπόριο, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία για αύξηση στις εξαγωγές, από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, η φετινή παραγωγή της ΕΕ εκτιμάται από το USDA μειωμένη κατά 1 εκατ. τόνους σε σχέση με την περσινή παραγωγή, φτάνοντας τα 150 εκατ. τόνους. Τη μείωση αυτή έφερε η μείωση των εκτάσεων η οποία δεν αντισταθμίζει την αύξηση στις αποδόσεις των καλλιεργειών. Όσον αφορά τη ρώσική παραγωγή, εκτιμάται μειωμένη κατά 13 εκατ. τόνους σε σχέση με την περσινή παραγωγή, φτάνοντας τους 72 εκατ. τόνους.
Αντιθέτως, η παραγωγή σιτηρών των ΗΠΑ υπολογίζεται αυξημένη, φτάνοντας τους 50 εκατ. τόνους. Επιπλέον, αύξηση των εκτάσεων σιτηρών αναμένεται για την Αργεντινή και τον Καναδά.
Η αυξημένη κατανάλωση δίνει ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο
Ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει η κατανάλωση σιτηρών τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις το USDA, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για τρόφιμα που περιέχουν σιτηρά. Μάλιστα, η κατανάλωση εκτιμάται ότι θα υπερβεί και την παραγωγή για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια. Η κατανάλωση αυξάνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική και την Νοτιοανατολική Ασία. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων με τα οποία «θα κλείσει» η φετινή χρονιά, τα οποία υπολογίζονται στους 264 εκατ. τόνους.
Η αύξηση στην κατανάλωση θα φέρει την αύξηση των εξαγωγών και ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό στις αγορές μεταξύ των χωρών που εξάγουν. Η Ρωσία αναμένεται να εξάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ δεύτερη έρχεται η ΕΕ, εκμεταλλευόμενη την αύξηση των εμπορικών ροών και το μειωμένο ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Αντίθετα, οι αμερικάνοι εξαγωγείς φαίνεται ότι θα δυσκολευτούν να αυξήσουν τα μερίδια τους στις αγορές λόγω αύξησης των εμπορικών ροών.
agrotypos.gr