Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των δυο τελευταίων εβδομάδων τσάκισαν τα πρώιμα κεράσια, τα βερίκοκα και τα όψιμα ροδάκινα σε Πέλλα και Ημαθία

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των δυο τελευταίων εβδομάδων τσάκισαν τα πρώιμα κεράσια, τα βερίκοκα και τα όψιμα ροδάκινα σε Πέλλα και Ημαθία

  • |

Ένα ακόμη χτύπημα δέχτηκε η αγροτική παραγωγή στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας από τις συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων δυο εβδομάδων. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στα πρώιμα κεράσια, σε βερίκοκα, αλλά και σε όψιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Οι περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο είναι εκείνες της Βεγορίτιδας, Αλμωπίας, της Σκύδρας, των Γιαννιτσών και της Κρύας Βρύσης, στην Πέλλα, αλλά και αρκετές στην Ημαθία. Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ήδη τα συνεργεία του ΕΛΓΑ με γεωπόνους κάνουν αυτοψίες στα χωράφια, έγινε αναγγελία ζημιάς, ενώ το θέμα φέρνει στο ελληνικό κοινοβούλιο ο πρώην υπουργός Γεωργίας και βουλευτής νομού Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Καρασμάνης.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, κ. Νίκος Δημητριάδης «οι πρώιμες ποικιλίες κερασιών σε Πέλλα και Ημαθία έχουν κυριολεκτικά καθαρίσει από τη βροχή που πέφτει ασταμάτητα επί δυο εβδομάδες».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μεγάλη είναι και η ζημιά στα βερίκοκα», ενώ «σε ροδάκινα και νεκταρίνια οι όψιμες ποικιλίες θα έχουν μείωση παραγωγής, ενώ αντίθετα οι πρώιμες θα έχουν καλή παραγωγή, αν δεν προκύψει κάτι άλλο στην πορεία. Οι όψιμες ποικιλίες ροδακινιάς επηρεάστηκαν αρνητικά γιατί την περίοδο των βροχοπτώσεων και των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας τα δέντρα βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Για τον ίδιο λόγο επηρεάστηκαν αρνητικά και οι βερικοκιές που είναι και ιδιαίτερα ευαίσθητες».

Για «νέο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν οι δενδροκαλλιεργητές του νομού Πέλλας», κάνει λόγο με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο πρώην υπουργός Γεωργίας και βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, κ. Γιώργος Καρασμάνης.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καταγράφει τις εκτεταμένες ζημιές κυρίως στην περιοχή της Βεγορίτιδας και περισσότερο στα κερασόδεντρα από από κακή γονιμοποίηση και καρπόπτωση, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει στο 100%, αλλά και σε άλλες ορεινές και πεδινές καλλιέργειες σε Αλμωπία, Σκύδρα, Γιαννιτσά και Κρύα Βρύση, σε βερίκοκα, ροδάκινα, κυδώνια, μήλα, ακτινίδια και δαμάσκηνα.

Ο πρώην υπουργός, επισημαίνει ότι οι καταστροφές είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και των δυσμενών καιρικών φαινομένων που προκαλεί… Υπογραμμίζει τη δεινή οικονομική θέση των παραγωγών που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ακόμη περιμένουν το υπόλοιπο 30% από περσινές αποζημιώσεις… Και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου μεταξύ άλλων:
-να εφαρμόσει άμεσα το άρθρο 71 του Ν 4235 που με την προηγούμενη Κυβέρνηση και με τροπολογία Καρασμάνη ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα και ορίζει ότι ακαρπία και καρπόπτωση από οποιαδήποτε αιτία καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
-να δώσει εντολή για άμεση πληρωμή του οφειλόμενου υπολοίπου 30% από τις περσινές αποζημιώσεις.

agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος