Έρχονται φορολογικά κίνητρα για απόσυρση του παλιού τρακτέρ και αγορά καινούργιου

Έρχονται φορολογικά κίνητρα για απόσυρση του παλιού τρακτέρ και αγορά καινούργιου

  • |

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισε να δώσει φορολογικά κίνητρα για την απόσυρση παλιού τρακτέρ και την αγορά νέου. Αυτό φαίνεται από δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσµου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανηµάτων (ΣΕΑΜ) κ. Σάββας Μπαλουκτσής. «Κατά την πρόσφατη συνάντηση, που είχαμε μέσα στον Μάιο, με την Υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, δέχτηκε το αίτημά μας να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ούτως ώστε, το έσοδο από την πώληση του μεταχειρισμένου αγροτικού μηχανήματος (τρακτέρ), να θεωρείται ως αφορολόγητο αποθεματικό για τον επενδυτή, το οποίο θα συμψηφίζεται με τις μελλοντικές αποσβέσεις του καινούργιου μηχανήματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ. Θυμίζουμε ότι με την υφιστάµενη νοµοθεσία, η πώληση ενός µεταχειρισµένου τρακτέρ προσαυξάνει το αγροτικό εισόδηµα, δηµιουργώντας πρόσθετο φόρο που µε τη σειρά του επηρεάζει αυξητικά και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως φάνηκε από την συνάντηση, ανέφερε ο κ. Μπαλουκτσής, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, που εκπροσωπούσαν την κ. Παπανάτσιου, είδαν θετικά το αίτημα του Συνδέσμου και προσανατολίζονται να προβούν στις αναγκαίες τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Παράλληλα βλέπουν ως εφικτή την αύξηση της ετήσιας απόσβεσης των γεωργικών μηχανημάτων από 10% που είναι σήμερα σε 20%. Έτσι τα έτη απόσβεσης θα µειωθούν από τα 10 στα 5 έτη, κάτι που σηµαίνει ότι οι αγρότες θα γράφουν κάθε έτος αυξηµένα έξοδα.

Στόχος είναι η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων να γίνει από το 2018.

Όπως επισήμανε ο κ. Σάββας Μπαλουκτσής στον ΑγροΤύπο «η παροχή κινήτρων για ανανέωση του στόλου των γεωργικών μηχανημάτων, θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων, που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα μας, θα δημιουργήσει πρόσθετα δημόσια έσοδα από την αύξηση της φορολογητέας ύλης των επιχειρήσεων και την αύξηση του ΦΠΑ και βεβαίως θα βελτιώσει τον βαθμό ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στην διεθνή αγορά».

Ένα άλλο πρόβλημα που μελετά ο ΣΕΑΜ είναι η δυνατότητα εκχώρησης των ενισχύσεων από τους αγρότες στους αντιπροσώπους αγροτικών μηχανημάτων για την αγορά ενός μηχανήματος μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σάββας Μπαλουκτσής, «συνεχίζεται μετά τη νέα παράταση η κατάθεση των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης. Η όλη διαδικασία όμως πάει συνεχώς πίσω και αργούν οι αξιολογήσεις. Όλα δείχνουν ότι θα χαθεί το 2018 (ενστάσεις, αξιολογήσεις κ.α.).

Αν και έγινε δεκτή η πρόταση του Συνδέσμου για την εκχώρηση των ενισχύσεων από τους αγρότες κάπου «φρενάρει» το σχετικό πρόγραμμα. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πιστοποιημένη βάση δεδομένων με τις εταιρείες πώλησης μηχανημάτων, στις οποίες θα μπορεί να εκχωρείται η ενίσχυση. Εμείς δεν γνωρίζουμε τι φταίει και ζητήσαμε να έχουμε μια συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μας πει που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα».

agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος