Μείωση κατά 5% των ανταποδοτικών τελών αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εκφράζουν τις διαφωνίες τους, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση έπρεπε να φέρει νωρίτερα το θέμα προς συζήτηση και πως οι μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες.
“Είναι η τρίτη φορά που αυτή η διοίκηση προβαίνει σε μείωση των ανταποδοτικών τελών. Το 2012 και το 2013 είχαμε γενναίες μειώσεις και τώρα προχωράμε σε αυτό το 5%, που θα ανακουφίσει τους δημότες και θα έχουμε καλύτερη εισπραξιμότητα ως δήμος”, υποστήριξε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, στην διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε ο καθορισμός των δημοτικών τελών για το 2017. Τα ανταποδοτικά τέλη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Σώμα, με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εκφράζουν τις διαφωνίες τους.
“Πότε γίνεται η μείωση των τελών; Τη στιγμή που στη χώρα έχουμε χρεοκοπία και μια υπερφορολόγηση των πολιτών σε απόλυτο βαθμό. Δεν νομίζω ότι αντέχουν οι πολίτες περισσότερη φορολογία και η διοίκηση έρχεται να μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 5%. Σε μια περίοδο που είναι προφανές ότι ο δήμος έχει ανάγκη την είσοδο νέων χρημάτων στα ταμεία του”, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής των “Εντάξει” Σταύρος Καλαφάτης, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του πως το θέμα των τελών δεν συζητήθηκε νωρίτερα, ώστε να μπορέσουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους. “Σήμερα, είναι η τελευταία ημέρα που μπορούμε να συζητήσουμε τα τέλη με βάση το νόμο. Αυτό θίγει το κύρος του δημοτικού συμβουλίου και είναι υπόλογη η διοίκηση. Γιατί δεν έγινε πριν από ένα μήνα; Ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια άποψη, να βελτιώσουμε τις προτάσεις, να επεξεργαστούμε τις αποφάσεις”. Ο Σταύρος Καλαφάτης στάθηκε ιδιαίτερα στα τέλη για τις κατοικίες που εμπίπτουν στην Α΄ και Β΄ ζώνη και τους επαγγελματικούς χώρους, υποστηρίζοντας πως “βλέπουμε χαώδεις διαφορές σε γειτονικούς δρόμους. Δεν γίνεται να υπάρχει αυτή η αδικία στους δημότες”. Πρότεινε μια πιο δίκαιη διαστρωμάτωση, ενώ χαρακτήρισε “προχειράντζα” την διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αβαρλής, από την παράταξη “Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη”, όσον αφορά τα τέλη στάθμευσης που παραμένουν “παγωμένα” στο 1,70 λεπτά την ώρα, πρότεινε μία “γενναία μείωση”, ενώ για το 5% στα ανταποδοτικά τέλη έκανε λόγο για “ψίχουλα”.
Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” τόνισε πως “τα τέλη δεν κατατείνουν στην ανακούφιση της πλειοψηφίας της πόλης, των εργαζομένων”. Η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση” Μόνικα Αϊβάζογλου, επισήμανε το γεγονός ότι από τα τέλη εξαιρείται εκκλησία, ενώ αντίθετα πληρώνουν τα νοσοκομεία και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, ανέφερε πως είναι ακριβά τα τέλη στάθμευσης και πως “το ζήτημα των ζωνών δεν έχει αναλογικότητα”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου του δήμου Θεσσαλονίκης, στο τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα υπάρχει ένα χρηματικό υπόλοιπο, ύψους περίπου οκτώ εκατ. ευρώ, από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Λόγω του ανταποδοτικού χαρακτήρα των συγκεκριμένων τελών, το πλεόνασμα που υπάρχει όχι μόνο αιτιολογεί, αλλά επί της ουσίας καθιστά επιβεβλημένη τη μείωση από το νέο έτος.
Για τα νοικοκυριά
Τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες που εμπίπτουν στην πρώτη ζώνη προβλέπεται να μειωθούν σε 2,02 ευρώ/τ.μ. από 2,13 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα. Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες που ανήκουν στη δεύτερη ζώνη τα δημοτικά τέλη θα μειωθούν σε 1,52 ευρώ/τ.μ. από 1,60 ευρώ/τ.μ. σήμερα.
Η δεύτερη ζώνη, βάσει του διαχωρισμού που έχει γίνει από το δήμο Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές:
– Μεταξύ της πλατείας Βαρδαρίου, της 26ης Οκτωβρίου, της Δευκαλίωνος, των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης με τους Αμπελόκηπους, της Βασιλέως Γεωργίου, της Μοναστηρίου και της πλατείας Δημοκρατίας.
– Μεταξύ της πλατείας Μουσχουντή, της Ολυμπιάδος, της Ελένης Ζωγράφου, των ορίων με τον Άγιο Παύλο και τις Συκιές (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη) και της πλατείας Μουσχουντή.
– Τη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας.
Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες περιοχές.
Για τους επαγγελματίες
Για τη χρέωση των επαγγελματικών χώρων οριοθετούνται επίσης δύο ζώνες, εκ των οποίων η πρώτη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή που ορίζεται ως εξής: Κωλέττη, παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός, Χρ. Πίψου, Αγίων Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά (σε όλο το μήκος τους), Αγίου Δημητρίου, πλατεία Μουσχουντή, Ηφαιστίωνος, Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης, Καυτανζόγλου, Παπάφη, Κατσιμίδη, Εγνατία (μέχρι τη Βούλγαρη), Παπαναστασίου (επίσης μέχρι τη Βούλγαρη), 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, καθηγητού Ρωσσίδη και προς τη θάλασσα (και από τις δύο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής). Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως και η Τριανδρία εντάσσονται στη δεύτερη ζώνη.
– Για τους επαγγελματικούς χώρους, τις ιδιωτικές κλινικές όπως και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων τα τέλη προτείνεται να μειωθούν από 5,29 ευρώ/τ.μ. σε 5,02 ευρώ/τ.μ. στην πρώτη ζώνη και από 3,23 ευρώ/τ.μ. σε 3,06 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη ζώνη.
– Για τα εστιατόρια, τα σουπερμάρκετ και τις βιοτεχνίες – φασόν τα δημοτικά τέλη μειώνονται από 5,72 ευρώ/τ.μ. σε 5,43 ευρώ/τ.μ. στην πρώτη ζώνη και από 3,49 ευρώ/τ.μ. σε 3,31 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη ζώνη.
– Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια) τα τέλη μειώνονται από 2,12 ευρώ/τ.μ. σε 2,01 ευρώ/τ.μ. στην πρώτη ζώνη και από 1,30 ευρώ/τ.μ. σε 1,23 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη ζώνη.
– Για τα πανεπιστήμια τα τέλη ορίζονται σε 1,30 ευρώ/τ.μ.
– Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 1.000 τ.μ. τα τέλη μειώνονται από 3,17 ευρώ/τ.μ. σε 3,01 ευρώ/τ.μ.
Πώς διαμορφώνονται τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων
Στα ίδια επίπεδα με αυτά που ισχύουν και κατά το τρέχον έτος αναμένεται να διατηρηθούν και μέσα στο 2017 τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Για τη χρέωση των καταστημάτων έχουν χωριστεί τέσσερις ζώνες, ανάλογα με την εμπορικότητα κάθε περιοχής. Οι καταστηματάρχες, πάντως, θα πρέπει να ενημερωθούν με προσοχή για τις χρεώσεις, καθώς κατά το νέο έτος θα ισχύσουν αρκετές αλλαγές στις ζώνες που έχουν οριστεί από το δήμο Θεσσαλονίκης.
- Για τα καταστήματα της πρώτης ζώνης τα τέλη παραμένουν στο ποσό των 123 ευρώ/τ.μ. Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα που βρίσκονται στη λεωφόρο Νίκης, καθώς και στον άξονα της Αριστοτέλους από την Εγνατία μέχρι και τη λεωφόρο Νίκης, για τα οποία ισχύει χρέωση 303 ευρώ/τ.μ.
Στην πρώτη ζώνη ανήκουν τα καταστήματα που βρίσκονται:
– Στην περιοχή που ορίζεται ως εξής: Εγνατία – Αγγελάκη, Μ. Ανδρόνικου, Βασιλέως Γεωργίου, λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Δωδεκανήσου, Εγνατία (και από τις δύο πλευρές).
– Στις οδούς Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, Γρηγορίου Λαμπράκη και Μαρίας Κάλλας.
– Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, Βασιλίσσης Όλγας, Θεμιστοκλή Σοφούλη, Αργοναυτών, Έδισσον και Βασιλέως Γεωργίου (και από τις δύο πλευρές).
- Για τα καταστήματα της δεύτερης ζώνης ισχύει χρέωση 80 ευρώ/τ.μ. Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα καταστήματα που βρίσκονται:
– Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Λαγκαδά, Αγίου Δημητρίου και Φιλώτα, την πλατεία Μουσχουντή, την Ολυμπιάδος, την Κασσάνδρου, την Εθνικής Αμύνης, την Εγνατία (ως όριο) και τη Λαγκαδά.
– Στις οδούς Αγίων Πάντων, Ανατολικής Θράκης, Γρηγορίου Κολωνιάρη, Διογένους, Δελφών, 26ης Οκτωβρίου (από Εγνατία μέχρι Πολυτεχνείου), Επταπυργίου, Κωνσταντινουπόλεως, Κλεάνθους, Καυτανζόγλου, λεωφόρο Στρατού, Παπάφη (και στις δύο πλευρές των οδών).
– Στις οδούς 25ης Μαρτίου, Μάρκου Μπότσαρη, καθώς και στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή.
– Η οδός Μοναστηρίου από τον αριθμό 1 μέχρι και το 95 και από τον αριθμό 2 μέχρι και το 26 (ιερός ναός Αγίων Πάντων).
- Στα καταστήματα της τρίτης ζώνης τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 51 ευρώ/τ.μ. Στη συγκεκριμένη ζώνη ανήκει η προέκταση της Αγίου Δημητρίου (μετά την Εθνικής Αμύνης προς την Τριανδρία), η οδός Πολυτεχνείου από τον αριθμό 1 μέχρι και το 43 και από τον αριθμό 2 μέχρι και το 10. Στην τρίτη ζώνη εμπίπτουν κι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι της Θεσσαλονίκης, που δεν υπάγονται στις δύο προηγούμενες.
- Στα καταστήματα της τέταρτης ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, η χρέωση παραμένει στο ποσό των 16 ευρώ/τ.μ.
Σε πλατείες και πάρκα
Οι χρεώσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πλατείες ή πάρκα διαμορφώνονται ως εξής:
- Στην πρώτη ζώνη τα τέλη ορίζονται σε 189 ευρώ/τ.μ. Ειδικά για την πλατεία Αριστοτέλους η χρέωση είναι 303 ευρώ/τ.μ. και για την πλατεία Άθωνος 206 ευρώ/τ.μ.
- Στη δεύτερη ζώνη τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 93 ευρώ/τ.μ. Στη δεύτερη ζώνη εντάσσεται και η πλατεία Δημοκρατίας.
- Στην τρίτη ζώνη η αντίστοιχη χρέωση διαμορφώνεται σε 61 ευρώ/τ.μ.
- Στην τέταρτη ζώνη η τιμή παραμένει στο ποσό των 35 ευρώ/τ.μ.
Τι ισχύει στους πεζόδρομους
Για τα καταστήματα που λειτουργούν σε πεζόδρομους τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων για το νέο έτος διαμορφώνονται ως εξής:
- Στην πρώτη ζώνη παραμένουν στο ποσό των 195 ευρώ/τ.μ.
– Στην περιοχή των Κάτω Λαδάδικων (η οποία περικλείεται από τις οδούς Αβέρωφ, Αξιού, Κουντουριώτη, Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου -από τον αριθμό 12 μέχρι το 26, μόνο τα ζυγά- Τσιμισκή -από τον αριθμό 2 μέχρι και το 4, μόνο τα ζυγά- Ίωνος Δραγούμη, Κουντουριώτη, Βότση και Αβέρωφ) τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ορίζονται στο ποσό των 212 ευρώ/τ.μ.
– Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους (φωτ.) ισχύει χρέωση 303 ευρώ/τ.μ.
– Στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας η χρέωση διαμορφώνεται σε 232 ευρώ/τ.μ.
– Στους πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος τα τέλη είναι ύψους 206 ευρώ/τ.μ.
– Στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη προβλέπεται χρέωση 123 ευρώ/τ.μ.
– Στους πεζόδρομους των αγορών Βλάλη (Σπανδωνή, Κυδωνιάτου, Ασκητού, Βλάλη, Μενεξέ, Σολωμού), Βατικιώτη (Μπαλάνου, Δραγούμη, Βαρδαμαλή, Βατικιώτου, Αυγερινού, Παπαμάρκου, Δημητσά) και Μπεζεστένι (Σολωμού, Παπαδοπούλου, Καρίπη, Κουντουρά) η χρέωση διαμορφώνεται σε 206 ευρώ/τ.μ.
– Στους πεζόδρομους Θεοχάρη, Αιμιλιανού Γρεβενών, Γεωργίου Σταύρου, Αγίας Θεοδώρας, Ισαύρων,
– Ι. Δέλλιου και Νικηφόρου Φωκά (κάτω από την Παύλου Μελά) η χρέωση θα είναι 195 ευρώ/τ.μ.
- Στη δεύτερη ζώνη τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 112 ευρώ/τ.μ. Ανάλογη χρέωση ισχύει στους πεζόδρομους Βαμβακά, Ζεφύρων, Κλεισούρας, Παπαγεωργίου, Μελενίκου, Γούναρη (πάνω από την Εγνατία, μόνο τα ζυγά).
- Στην τρίτη ζώνη η χρέωση είναι 73 ευρώ/τ.μ. Ανάλογη χρέωση προβλέπεται για τους πεζόδρομους Χειμάρρας, Ζαλοκώστα, Κοσμοπούλου και Χατζηκυριάκου.
- Στην τέταρτη ζώνη τα τέλη παραμένουν στο ύψος των 35 ευρώ/τ.μ.
- Για την περιοχή που περικλείεται από τη Βασιλέως Γεωργίου, τη Μανόλη Ανδρόνικου, τη Νικολάου Γερμανού και το πάρκο της ΧΑΝΘ ορίζεται τέλος 60 ευρώ/τ.μ. το χρόνο.
Παγώνουν τα τέλη στάθμευσης
Στο ποσό των 1,70 ευρώ ανά ώρα προτείνεται να διατηρηθούν μέσα στο νέο έτος τα τέλη στάθμευσης που επιβάλλει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Το αντίτιμο αυτό θα ισχύει στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης καθώς και στον άξονα της Βασιλίσσης Όλγας και της Βασιλέως Γεωργίου.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»