Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται και καταστρέφουν τη φύση σε πρωτοφανή κλίμακα

Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται και καταστρέφουν τη φύση σε πρωτοφανή κλίμακα

  • |

Οι πληθυσμοί άγριας ζωής μειώνονται δραματικά σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της ανθρώπινης υπερκατανάλωσης, της αύξησης του πληθυσμού και της εντατικής γεωργίας, σύμφωνα με μια νέα, σημαντική έκθεση σχετικά με την αφθονία της ζωής στη Γη.

Κατά μέσο όρο, οι παγκόσμιοι πληθυσμοί θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, αμφιβίων και ερπετών μειώθηκαν 68% μεταξύ του 1970 και του 2016, σύμφωνα με την διετή έκθεση του WWF και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL) του 2020. Πριν από δύο χρόνια, ο μέσος όρος έφτανε στο 60%.

 

Η έρευνα είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες διαθέσιμες αξιολογήσεις της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και πραγματοποιήθηκε από 134 ειδικούς από όλο τον κόσμο. Διαπίστωσε ότι από τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αμερικής έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται και καταστρέφει τη φύση σε μια κλίμακα που δεν είχε καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν.

 

 

Η ανάλυση παρακολούθησε παγκόσμια δεδομένα για 20.811 πληθυσμούς 4.392 ειδών σπονδυλωτών. Σε αυτά που παρακολουθούνται περιλαμβάνονται ζώα που απειλούνται σε υψηλό ποσοστό, όπως τα πάντα και οι πολικές αρκούδες, καθώς και λιγότερο γνωστά αμφίβια και ψάρια. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, έδειξαν ότι σε όλες τις περιοχές του κόσμου, οι πληθυσμοί άγριων σπονδυλωτών καταρρέουν, με μία κατά μέσο όρο μείωση της τάξης των 2/3 από το 1970.

 

Ο Robin Freeman, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο ZSL, είπε: «Φαίνεται ότι έχουμε περάσει 10 έως 20 χρόνια μιλώντας για αυτές τις μειώσεις και δεν καταφέραμε να κάνουμε τίποτα γι ‘αυτό. Με απογοητεύει και με αναστατώνει. Καθόμαστε στα γραφεία μας και καταρτίζουμε αυτές τις στατιστικές, αλλά έχουν πραγματικές επιπτώσεις. Είναι πολύ δύσκολο να ανακοινώσουμε πόσο δραματικές είναι μερικές από αυτές τις μειώσεις.”

 

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική σημείωσαν την πιο ανησυχητική πτώση, με μέση μείωση 94% στους πληθυσμούς των σπονδυλωτών άγριων ζώων. Τα ερπετά, τα ψάρια και τα αμφίβια στην περιοχή επηρεάστηκαν αρνητικά, λόγω της υπερεκμετάλλευσης των οικοσυστημάτων, του κατακερματισμού των ενδιαιτημάτων (φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπαράγεται ένα είδος, ένας πληθυσμός ή μια βιοκοινότητα) και των ασθενειών.

 

Η Αφρική και η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έχουν επίσης σημειώσει μεγάλες πτώσεις στην αφθονία θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, αμφιβίων και ερπετών, με μειώσεις 65% και 45% αντίστοιχα. Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία σημείωσαν μείωση 24%, ενώ οι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά μέσο όρο 33% στη Βόρεια Αμερική. Για να διαμορφωθεί ο δείκτης Living Planet (LPI), που είναι ουσιαστικά σαν ένα χρηματιστηριακός δείκτης άγριας πανίδας, μέρη του κόσμου με μεγάλη βιοποικιλότητα, όπως οι τροπικές περιοχές, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.

 

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ο LPI ήταν περαιτέρω απόδειξη της έκτης μαζικής εξαφάνισης της ζωής στη Γη, με ένα εκατομμύριο είδη σε κίνδυνο λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση αξιολόγησης του ΟΗΕ το 2019. Η αποψίλωση των δασών για την παραγωγή τροφίμων από τον άνθρωπο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή της Γης.

 

 

Η έκθεση, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι το 75% των εδαφών της γης χωρίς πάγο σε όλο τον κόσμο έχει αλλάξει σημαντικά εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και σχεδόν το 90% των παγκόσμιων υγροτόπων έχουν χαθεί από το 1700.

 

Ο Mike Barrett, εκτελεστικός διευθυντής της WWF, δήλωσε: “Απαιτείται επείγουσα και άμεση δράση στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας. Όλοι οι δείκτες απώλειας βιοποικιλότητας κινούνται γρήγορα με λάθος τρόπο. Κατ ‘αρχήν, πρέπει να υπάρξει άμεση ρύθμιση για την αποψίλωση και τον διαχωρισμό της από την τροφική αλυσίδα. Αυτό είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.”

.enallaktikos.gr