Επταήμερη εργασία και 12ωρο ημερησίως το όνειρο του Mr. Jumbo (και της κυβέρνησης)

Επταήμερη εργασία και 12ωρο ημερησίως το όνειρο του Mr. Jumbo (και της κυβέρνησης)

  • |

Επταήμερη εργασία και 12ωρο ημερησίως, με λίγα λόγια κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και του 8ώρου που κατακτήθηκαν με αγώνες και το αίμα χιλιάδων αγωνιστών της εργατικής τάξης (με ένα νόμο, ένα άρθρο) διά παντός. Αυτό είναι το «όνειρο» του διευθύνοντος συμβούλου της Jumbo, Απόστολου Βακάκη για τους εργαζομένους στην επιχείρησή του, την επόμενη μέρα μετά την άρση του lockdown, με την επισήμανση «φυσικά για όσους το θελήσουν».

Με το e-shop της εταιρείας κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdοwn να αποτυγχάνει να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές και μάλιστα ενόψει της… πολυδιαφημισμένης από την εταιρεία περιόδου των Χριστουγέννων, καθώς τις μισές μέρες λειτουργούσε και τις υπόλοιπες ήταν «νοκ άουτ», με την υπηρεσία click away επίσης, από την πρώτη μέρα να μην εφαρμόζεται, ο επικεφαλής της Jumbo σε συνέντευξή του στο euro2day.gr, προκαλεί αίσθηση με τη …λύση, ή το «plan b» όπως ο ίδιος το λέει, που βρήκε για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Βακάκης προτείνει:

«Εάν τα μέτρα του lockdown αρθούν, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας 7 ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες ημερησίως, φυσικά για όσους το θελήσουν και για χρονική περίοδο που θα καλύψει και τη ζήτηση του Πάσχα. Εάν το lockdown παραταθεί, θα πρέπει όλος ο κλάδος της λιανικής πώλησης να λειτουργήσει εναλλάξ. Είτε τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν θα πρέπει να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή), το δε υπόλοιπο λιανεμπόριο που δεν λειτουργεί σήμερα, να είναι ανοιχτό Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή όλη την ημέρα (12 ώρες), είτε τα σήμερα λειτουργούντα καταστήματα να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την πρώτη εβδομάδα έναντι 3 ημερών για τα υπόλοιπα, σήμερα μη λειτουργούντα καταστήματα, αντίστροφα την επόμενη εβδομάδα, κ.ο.κ.».

«Είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί από τώρα το plan B λειτουργίας για το σύνολο του κλάδου των καταστημάτων λιανικής, καθότι, λόγω του αρχικού σχεδιασμού “κλείνουμε Νοέμβριο, για να δουλέψουμε Δεκέμβριο”, δεν δόθηκε η δυνατότητα επιβίωσης στο λιανεμπόριο λειτουργώντας μέρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, όπως έγινε σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ανεξαιρέτως» τονίζει μεταξύ άλλων.

Είναι ξεκάθαρο, σε συνδυασμό και με το άρθρο 72 νομοσχεδίου του υπ. Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή (διάβασε: Με «click away» εξαφανίζεται η Κυριακή αργία στο λιανεμπόριο και στις φαρμακαποθήκες), πως κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέα, συντονισμένη επίθεση κατά των εργαζομένων στο εμπόριο, οι οποίοι εργάζονται μέρα – νύχτα στα καταστήματα, με αφορμή το «click away», και μάλιστα σε συνθήκες που θέτουν την υγεία και την ασφάλειά τους σε κίνδυνο. Επιπλέον, η εντατικοποίηση των εργαζομένων στα σουπερμάρκετ χτυπάει «κόκκινο», με τα κρούσματα κορονοϊού να πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα. Και την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των εργαζομένων στο εμπόριο, όντας σε αναστολή ή ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, προσπαθούν να επιβιώσουν με το επίδομα εξαθλίωσης των 534 ευρώ και αν…

http://ergasianet.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.