Την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προτείνει η Κομισιόν ενόψει της συζήτησης του Eurogroup της Δευτέρας και μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Αυτό όμως θα σημάνει τη διαιώνιση της αβεβαιότητας με τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία που θα παραμένει σε τέλμα. Έτσι η προφητεία Σόιμπλε θα καταστεί αυτοεκπληρούμενη καθώς δεν θα υπάρχει άλλη λύση πέραν της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μάλιστα με αυτή τη μεσοβέζική λύση της «πολιτικής» αντιμετώπισης του ζητήματος θα καταστεί δυνατό να μην επηρεαστεί το βρετανικό δημοψήφισμα από την πιθανή όξυνση της ελληνικής κρίσης. Προσπαθούν, δηλαδή, να μεταθέσουν το πρόβλημα πέραν του Ιουλίου κατά το ανάλογο του καλοκαιριού του 2015, στραγγαλίζοντας κυριολεκτικά την Ελλάδα, όπως ανέφερε και ο Τόμσεν στη συνομιλία του με την Βερκουλέσκου. Για να καταστεί ηλίου φαεινότερο ότι ΔΝΤ και Σόιμπλε συνεργάζονται αρμονικότατα.
Αν η ελληνική κυβέρνηση πέσει στην παγίδα παράτασης της Αξιολόγησης έστω με την εκταμίευση μέρους της δόσης, τότε θα βρεθεί κυριολεκτικά και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν θα έχει υπέρ της την πίεση επί της ΕΕ λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, ενώ θα έχει εις βάρος της την πίεση των άδειων ταμείων και κυρίως θα έχει την παράταση της αβεβαιότητας που θα κρατάει καθηλωμένη την ελληνική οικονομία.
Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα κληθεί να συζητήσει τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους σημειώνεται ένα μπαράζ διαρροών. Το Bloomberg έφερε στο φως της δημοσιότητας την συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν ενώ νωρίτερα οι Financial Times είχαν αποκαλύψει την επιστολή Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών (με την οποία ζητούσε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος) και το γερμανικό πρακτορείο MNI είχε δημοσιεύσει την επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του (με την οποία προειδοποιούσε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μέτρα 9 δις ευρώ).
Επί της ουσίας είναι γνωστές οι θέσεις της κάθε πλευράς με στόχο να ασκηθεί πίεση στους υπουργούς Οικονομικών που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα ώστε να δώσουν κάποια λύση.
Μάλιστα όπως αναφέρεται σε ξεχωριστό έγγραφο που επίσης έχει στην κατοχή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα».