Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ, δρομολογούνται εξελίξεις

Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ, δρομολογούνται εξελίξεις

  • |

Βρήκε τελικά τους 80 βουλευτές ο Ζόραν Ζάεφ για να περάσει την πρότασή του για την τροποποίηση του Συντάγματος, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησής του και τού δίνει το πράσινο φως για την  έναρξη των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος.
Σε σύνολο 117 βουλευτών 80 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης άλλαξαν στρατόπεδο.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία την πολυπόθητη πλειοψηφία των δύο τρίτων, καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι». Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα του VMRO, στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.

Με την αποψινή ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας και έγινε το πρώτο βήμα, ώστε να προχωρήσει η χώρα στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί, σε όλη την διάρκεια της ημέρας ένα θρίλερ που έμοιαζε ατελείωτο, καθώς η ψηφοφορία μετατέθηκε χρονικά τρεις φορές και διεξήχθη σχεδόν δώδεκα ώρες αργότερα, εν μέσω καταγγελιών για εξαγορά και εκφοβισμό βουλευτών.

Προς στιγμήν μάλιστα είχε πέσει στο τραπέζι και η μετάθεσή της για την Δευτέρα, ωστόσο όταν έκλεισε η πλειοψηφία, τα πράγματα επισπεύσθηκαν.

Στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες δύο συνεδριάσεις, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Ιστορική ημέρα
Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές για αυτήν τη ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, απόφαση και πρόσθεσε: «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ».

slpress.gr