Αναταραχή στο Κέντρο, αγωνία στο ΠΑΣΟΚ, “σφαγή” στο Ποτάμι

Αναταραχή στο Κέντρο, αγωνία στο ΠΑΣΟΚ, “σφαγή” στο Ποτάμι

  • |

Σε μεγάλες αναταράξεις έχει εισέλθει ο λεγόμενος χώρος του κέντρου τον οποίον πολλά κόμματα επιχειρούν να εκφράσουν προνομιακά, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία. Από τη μια η πολιτική επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικά στρώματα που άλλοτε ανήκαν στην παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία, από την άλλη η φιλόδοξη προσπάθεια του νέου αρχηγού της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, να διευρύνει τις επιρροές του κόμματος προς το κέντρο, που μετά την σκληρή νεοδεξιά στροφή Σαμαρά άφησε εκτός κομματικής στέγης πολλά φιλελεύθερα στελέχη, δημιουργούν συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στα μικρότερα κόμματα τα οποία διαγκωνίζονται να αποκτήσουν λόγο αυτόνομης ύπαρξης στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Η αναταραχή αυτή όπως είναι φυσικό, επηρεάζει το σύνολο της πολιτικής ζωής και αναμένεται να δρομολογήσει σύντομα, νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, το οποίο ούτως η άλλως είναι εύθραστο, καθώς η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, έχει μπροστά της ένα Γολγοθά μέτρων και κυρίως την ψήφιση του ασφαλιστικού που ήδη πυροδοτεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που πλήττονται περισσότερο από τις εξελίξεις και απειλούνται με πολιτική εξαφάνιση είναι το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης Γεννηματά και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ένα τεχνητό δημιούργημα αμφίβολης στόχευσης και σκοπιμότητας, το οποίο πολλοί συνδέουν ευθέως με τη διαπλοκή και τα συμφέροντά της.

Οι πολιτικές εξελίξεις, θα κινηθούν το επόμενο διάστημα γύρω και από το τι θα συμβεί με τα συγκεκριμένα κόμματα, τα οποία όπως είναι λογικό, θα αναζητήσουν για λόγους αυτοπροστασίας, ζωτικό πολιτικό χώρο, διότι αλλιώς θα αποδειχθεί εν τοις πράγμασι, ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Η πολιτική αγωνία του ΠΑΣΟΚ 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε πριν λίγες ημέρες σε διαγραφή του βουλευτή Λ Γρηγοράκου, ο οποίος τόλμησε να διαφωνήσει με την θέση της  για την άβυσσο που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ του Κυρ. Μτσοτάκη, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της κεντροαριστεράς και την πιθανότητα να αποχωρήσουν πολλά στελέχη.

Ωστόσο η διαγραφή αυτή που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν μάλλον μια προσπάθεια επίδειξη εσωκομματικής δύναμης προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο(με τον οποίον συνδέεται πολιτικά ο κ. Γρηγοράκος), παρά μια ουσιαστική πολιτική διαφωνία. Αλλωστε μία ημέρα μετά, η ίδια η κ. Γεννηματά, με άρθρο της στα Νέα, καλούσε τους πάντες, Ποτάμι και σία, να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας μεγάλης συμπαράταξης με εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Η πρόταση της κ. Γεννηματά, οδηγεί σε ακόμη πιο θολό πολιτικό συνοθύλευμα και από το σημερινό Ποτάμι, αποδεικνύοντας την τεράστια αδυναμία των κομμάτων να εκπέμψουν αυτοδύναμο πολιτικό λόγο. Η πρόταση Γενημματά είναι καθαρά μια αμυντική ενέργεια, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και την ληξιαρχική πράξη θανάτου της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας, έτσι όπως την γνωρίσαμε τις περασμένες δεκαετίες στην Ευρώπη.

Δεν είναι δυνατόν, λένε πολλοί, η αναγέννηση της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, να περνά σήμερα μέσα από τα θολά νερά ενός Ποταμιού που δεν εξέφρασε ποτέ προοδευτικό στίγμα και έχει κατηγορηθεί για προνομιακές σχέσεις με την εγχώρια διαπλοκή.

Αρχισε και η μεγάλη σφαγή στο Ποτάμι

Αλλά και στο Ποτάμι, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Όπως όλα δείχνουν έχει αρχίσει κι εκεί η “μεγάλη σφαγή” για τον επαναπροσδιορισμό της στάσης του αλλά και της ηγεσίας του.  Ο βουλευτής του κόμματος Χάρης Θεοχάρης, είναι αρκετά σαφής, θέτοντας σχεδόν ευθέως θέμα παραίτησης του Στ. Θεοδωράκη:

«Ο κ. Θεοδωράκης πρέπει εδώ και τώρα να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό Κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει με γενναιότητα ακόμη και το ίδιο του το είναι, χάριν της ιδέας αυτής» δηλώνει ο κ.  στην Καθημερινή της Κυριακής.

Στην ερώτηση εάν υπονοεί την οικειοθελή αποχώρησή του κ. Θεοδωράκη ή ακόμη και την αυτοδιάλυση του Ποταμιού ο κ. Θεοχάρης απαντά: «Το ζήτημα διαδοχής του κ. Θεοδωράκη είναι θέμα που μόνο ο ίδιος μπορεί να δρομολογήσει, όταν και αν το θεωρήσει ώριμο. Αυτό που λέω είναι απλό: Το Ποτάμι, ως έχει σήμερα, δεν μπορεί να ελπίζει στην ανάκαμψή του αν δεν λάβει άμεσες πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του χώρου που εκπροσωπεί…»

Ψαριανός: Τι είναι, Ιφιγένεια;

Σχολιάζοντας στο Mega τις δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, είπε πως προφανώς ο συνάδελφός του εννοεί ότι το κόμμα θα πήγαινε καλύτερα με εκείνον αρχηγό και εξέφρασε την απορία σχετικά με το τι θα πάει καλύτερα εάν θυσιαστεί ως άλλη Ιφιγένεια ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Αυτό το θέμα ηγεσίας που θέτει ο κ. Θεοχάρης θα συζητηθεί, θα αναπτυχθεί και θα αποφασίσουν τα μέλη και οι φίλοι του Ποταμιού στο συνέδριο που θα γίνει σε έναν μήνα», είπε ο κ. Ψαριανός.