Στέλλα Χονδροματίδου,
γιατρός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).
Οι τίτλοι των ειδήσεων για την κατάσταση του ΕΚΑΒ τους μήνες του καλοκαιριού, είναι τραγικοί.
«Θάσος: τουρίστρια πέθανε στην παραλία περιμένοντας ασθενοφόρο»
«Χωρίς ασθενοφόρα η Κως – 63χρονη πέθανε σε καρότσα αγροτικού πηγαίνοντας στο νοσοκομείο»
«Χαλκιδική: 63χρονη πέθανε στο πεζοδρόμιο – Το ασθενοφόρο έκανε μια ώρα να φτάσει»
«Δύο ακόμα άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας ασθενοφόρο σε Εύβοια και στη Λέσβο»
«Περιστέρι: Πέθανε αβοήθητος περιμένοντας 47 λεπτά το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ»
Οι απώλειες που μετράμε ήδη φέτος το καλοκαίρι επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο αυτό που φωνάζουν εδώ και καιρό το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Πως η διαχρονική και διαρκής υποστελέχωση και απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που πλέον πεθαίνουν άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Το βλέπουμε στα νοσοκομεία που έχουν «γονατίσει» από τις ελλείψεις προσωπικού, το βλέπουμε καθαρά πλέον και στο ΕΚΑΒ, με τις τεράστιες ελλείψεις σε ασθενοφόρα ή/και σε προσωπικό για να στελεχώσει όσα λειτουργούν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό:
«Στην Αττική επιχειρούν 45 ασθενοφόρα αντί για 90. Γι’ αυτό έγινε, γιατί δεν έχουμε διασώστες και ασθενοφόρα [αναφέρεται στον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, που περίμενε για ώρες ασθενοφόρο]. Και γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα ως πολιτεία. Ασθενοφόρα έχουμε πολλά, αλλά είναι χαλασμένα γιατί έχουν κάνει ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Ούτε κόσμο έχουμε, ούτε πληρώματα ασθενοφόρων. Αν είχαμε κόσμο θα λειτουργούσαν περισσότερα και ας είναι χαλασμένα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν για την πρωινή και απογευματινή βάρδια 45 αντί για 90 για όλη την Αττική και στη βραδινή βάρδια 25 αντί για 50.»
Ενώ ο Πρόεδρος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος, περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, εξηγώντας πως το προσωπικό δεν επαρκεί και πως όποτε προκηρύσσονται θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι αρνούνται να πάνε να εργαστούν για λίγους μήνες σε τόπους με πανάκριβα ενοίκια.
Εξάλλου, μπορεί τα καλοκαίρια οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό και ασθενοφόρα να γιγαντώνονται, αλλά και τους χειμώνες, οι μόνιμοι κάτοικοι εξακολουθούν να χρειάζονται και να δικαιούνται πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, ασθενοφόρα και εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να τα στελεχώνει.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που καταγράφει τις δυσλειτουργίες του ΕΚΑΒ, οι ανάγκες για προσλήψεις είναι τεράστιες και συγκεκριμένα απαιτούνται 250 άτομα στα νησιά και άλλα 350-400 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ καταγγέλλει πως από το 2010 και μετά αναδεικνύουν συνεχώς τις ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Έθνος», από το 2016 μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, παρότι 500 εργαζόμενοι έχουν βγει στη σύνταξη.
Έτσι, σήμερα έχουμε καταλήξει σε 40 περιοχές στην Ελλάδα (νησιά και ηπειρωτικές περιοχές) να λειτουργεί μόλις ένα ασθενοφόρο. Και αυτό να μην λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες.
Η «λύση» της κυβέρνησης
Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις που πέρασαν, άφησαν το ΕΚΑΒ να καταρρέει από τις τεράστιες ελλείψεις, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στη σημερινή κατάσταση. Ακόμα όμως και οι σημερινές συνθήκες δεν είναι αρκετές ώστε να «πείσουν» τη βαθιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει προσλήψεις και να «ρίξει» λεφτά για τη δημόσια Υγεία.
Αντίθετα, τα μέτρα που παίρνει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση δεν είναι απλά ανίκανα να δώσουν ουσιαστικές λύσεις, αλλά και εγκληματικά. Ποια είναι η απάντηση του Μητσοτάκη στις τόσο τραγικές ελλείψεις προσωπικού; Μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπει την προσωρινή τοποθέτηση προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πυροσβεστική και τους ΟΤΑ, ώστε να στελεχωθούν τα «ορφανά» ασθενοφόρα!
Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς για αυτό το μέτρο… Το γεγονός πως για να εργαστεί κάποιος στο ΕΚΑΒ πρέπει να έχει σοβαρή και μεγάλης διάρκειας εκπαίδευση, ώστε να μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους ασθενείς; Ή το γεγονός πως για να κλείσει μια τρύπα, η κυβέρνηση δημιουργεί νέες, σε πυροσβεστική (και μάλιστα την καλοκαιρινή περίοδο) και ΟΤΑ, υπηρεσίες που υποφέρουν και αυτές από υποστελέχωση;
Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σωματεία των εργαζομένων στην Υγεία, την Πυροσβεστική και τους ΟΤΑ έβγαλαν ανακοινώσεις προειδοποιώντας για τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό το μέτρο.
Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει:
«Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος σε ανακοίνωσή της αναφέρεται επίσης την αδυναμία του προσωπικού της να αντεπεξέλθει σε ενδεχόμενους χειρισμούς και εφαρμογές επιστημονικών πρωτοκόλλων της επείγουσας ιατρικής. Αλλά αναφέρεται και στις 3.600 κενές οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος που πρέπει να καλυφτούν.
Και η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,
«…με την οποία προβλέπεται η συγκρότηση μεικτών κλιμακίων στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους και στην Κρήτη με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων δήμων»,
καταγγέλλοντας την «προχειρότητα και ανευθυνότητα» με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ.
Αγώνας ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές της Κυβέρνησης
Αν κατάφερε κάτι η κυβέρνηση, αυτό είναι το να αναδείξει για ακόμα μια φορά την αδιαφορία της για τις ανάγκες της κοινωνίας και να συσπειρώσει τους εργαζόμενους σε διαφορετικούς χώρους, ενάντια στις πολιτικές της. Πολιτικές που θα έχουν σαν αποτέλεσμα ναι κινδυνέψουν τόσο ανθρώπινες ζωές, όσο και δάση και κατοικημένες περιοχές από πυρκαγιές και να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες των Δήμων. Και φυσικά, παράλληλα, θα «τεντώσουν» ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους.
Πρέπει να αγωνιστούμε ώστε η ΠΝΠ να ακυρωθεί άμεσα πριν δούμε τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει. Σήμερα, με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στην Υγεία, την Πυροσβεστική και στους ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι αναγκαίος, με τη στήριξη ασφαλώς του ευρύτερου εργατικού κινήματος. Με στόχο να καλυφτούν άμεσα όλα τα οργανικά κενά και οι ελλείψεις σε οχήματα (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, οχήματα αποκομιδής απορριμμάτων κλπ), να παρθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους και να εξασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών προς την κοινωνία.
/xekinima.org