Ανακοίνωση από τις Μαχητικές & Ελεύθερες
«Στην προσπάθεια να γίνει μια όμορφη βραδιά, πίεσα βλακωδώς νεαρές κοπέλες να παραστούν ώστε να ομορφύνει η βραδιά για τους φίλους και πελάτες μας, που ήρθαν από την Αθήνα για το τριήμερο. Η κατάσταση παρεκτράπηκε κατά τη διάρκειά της νύχτας με αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα ψυχικά και σωματικά μια κοπέλα…»
Τα παραπάνω λόγια είναι ένα απόσπασμα από την ανάρτηση του Μ. Παπαδόπουλου (ενός από τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού Αχίλλειον στη Θεσσαλονίκη) στον λογαριασμό του στο instagram, με την οποία έγινε γνωστός ο βιασμός μιας 24χρονης κοπέλας στη Θεσσαλονίκη.
Ο Παπαδόπουλος δεν κρύβει ότι κάλεσε την κοπέλα σ’ ένα πάρτι για να γίνει, εν αγνοία της, αντικείμενο διασκέδασης μιας παρέας πλούσιων πελατών του μαγαζιού. Ως αντικείμενο, δεν ζητήθηκε ποτέ η συναίνεσή της για σεξ. Όπως κατήγγειλε η κοπέλα την επόμενη μέρα στην αστυνομία, ναρκώθηκε για να μην προβάλει αντιστάσεις και βιάστηκε.
Τα ονόματα των 5 ανδρών που συμμετείχαν στο πάρτι όπου έγινε ο βιασμός, αποκαλύφθηκαν αρχικά από την ανάρτηση του Παπαδόπουλου και στη συνέχεια αναπαράχθηκαν στο twitter από τον ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη. Ανάμεσά τους είναι και οι ιδιοκτήτες της coca cola στην Ελλάδα.
Μετά την κατακραυγή που ακολούθησε, ο Μ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αυτή η ανάρτηση δεν έγινε από τον ίδιο, αλλά από άτομα που τον χτύπησαν την 1/1/2022 και του έκλεψαν το κινητό… 12 μέρες αργότερα, στις 13/1/2022.
Οι βιαστές και όσοι συνέβαλαν στη πραγματοποίηση του βιασμού, είναι επιχειρηματίες και γόνοι πλούσιων οικογενειών. Θεωρούσαν –και ενδεχομένως να θεωρούν ακόμα– ότι μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ΜΜΕ είχαν «θάψει» την ιστορία. Άρχισαν να αναφέρονται σε αυτήν όταν πήρε μεγάλες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως ακόμα και τώρα προστατεύουν τους κατηγορούμενους, αποσιωπώντας την ταυτότητά τους. Αν δεν ανήκαν στην τάξη των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας θα υπήρχαν από την πρώτη στιγμή ρεπορτάζ που άμεσα ή έμμεσα θα τους αποκάλυπταν πλήρως.
Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι διαπράττονται 5000 βιασμοί κάθε χρόνο. Ελάχιστοι όμως καταγγέλλονται στην αστυνομία και ακόμα λιγότεροι είναι οι δράστες που τελικά καταδικάζονται. Ένας βασικός λόγος είναι η αντιμετώπιση που έχουν τα θύματα.
«Κανείς ποτέ δεν ρώτησε κανένα βιαστή τι φόραγε, που έβγαινε, αν έπινε πολύ».
Αυτό το σύνθημα που φωνάζουμε στις φεμινιστικές πορείες καταγγέλλει το γεγονός ότι ο βιασμός είναι το μόνο έγκλημα όπου τα θύματα συστηματικά γίνονται υπόλογα για το ντύσιμό τους, για τον χρόνο και τον τόπο που επέλεξαν να διασκεδάσουν, για την προηγούμενη ερωτική τους ζωή, για το αν είχαν καταναλώσει αλκοολ, κοκ. Με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ρίχνει την ευθύνη για τον βιασμό όχι στον θύτη, αλλά στο θύμα.
Αυτό επιχειρείται και στην περίπτωση της 24χρονης κοπέλας από τη Θεσσαλονίκη, από όσους αντί να καταγγέλλουν τον ομαδικό βιασμό της, ρωτούν τι δουλειά είχε στη σουίτα του ξενοδοχείου που γινόταν το πάρτι…
Η ουσία του εγκλήματος είναι μια. Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Και όλα τα υπόλοιπα «ερωτήματα» δεν είναι τίποτα άλλο από προσπάθεια ξεπλύματος των θυτών.
Να μην μείνουν ατιμώρητοι
Δεν είναι πρώτη φορά που το σύστημα προσπαθεί να προστατέψει τα παιδιά του. Ο Λιγνάδης βίαζε για δεκαετίες ατιμώρητος. Είχε κάλυψη λόγω των σχέσεων του με το κυβερνών κόμμα. Την ίδια ασυλία απολάμβανε και ο καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ που σήμερα κατηγορείται για παιδεραστία – δεν είναι ο μόνος σύμβουλος της κυβέρνησης που έχει τέτοιες κατηγορίες. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πιο γνωστά παραδείγματα από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα σύστημα σάπιο. Ένα σύστημα που τρέχει στα δικαστήρια φοιτητές επειδή κατεβαίνουν σε πορείες και διεκδικούν, κόβει το ρεύμα σε πάμφτωχους ανθρώπους, επιτρέπει στις τράπεζες να κατάσχουν σπίτια για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ κοκ, την ίδια στιγμή που τα δικά τους παιδιά καταχρώνται εκατομμύρια, κάνουν τεράστια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά εγκλήματα μένοντας ατιμώρητα.
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι αυτό το σύστημα θα καταδικάσει τους ενόχους για τον ομαδικό βιασμό της 24χρονης κοπέλας. Γι’ αυτό πρέπει να ασκήσουμε όσες μεγαλύτερες πιέσεις μπορούμε με συνεχείς δράσεις
- Μοιράζοντας σχετικές ανακοινώσεις και διακινώντας άρθρα και σχόλια στο διαδίκτυο ώστε το θέμα να μην ξεχαστεί
- Οργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που να καταγγέλλουν τον βιασμό της κοπέλας και τις απόπειρες συγκάλυψης και να διεκδικούν την βαριά καταδίκη των δραστών.
- Οργανώνοντας συγκεντρώσεις στα δικαστήρια τις μέρες της δίκης
Όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα, από την καταδίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη, μέχρι τη σύλληψη του αστυνομικού μαστροπού στην Ηλιούπολη το καλοκαίρι που μας πέρασε, τα πετύχαμε μέσα από τέτοιου είδους κινήσεις και δράσεις. Με αυτό τον τρόπο πρέπει να δράσουμε και τώρα.
***
Το κίνημα #metoo που ξέσπασε τον περασμένο χρόνο, οι γρήγορες αντιδράσεις στο διαδίκτυο και οι κινητοποιήσεις υποστήριξης των θυμάτων στον δρόμο δίνουν δύναμη και αυτοπεποίθηση στα θύματα έμφυλης βίας να προχωρήσουν σε καταγγελίες και να παλέψουν για την καταδίκη τους. Σε αυτά βασίστηκε και η 24χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη, η οποία καταλάβαινε ότι απέναντί της θα βρει κυκλώματα και κόσμο που θα της ρίχνει την ευθύνη για το βιασμό της, αλλά δεν θα είναι μόνη• θα έχει τη στήριξη του φεμινιστικού κινήματος που αναπτύσσεται με ταχύτητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και αλλάζει μαζικά συνειδήσεις.
Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι απέναντι σε όλα τα θύματα έμφυλης βίας.
Παλεύουμε ενάντια στην έμφυλη βία, ενάντια σε κάθε έκφραση πατριαρχίας και κάθε μορφή σεξισμού καθώς και ενάντια στο σύστημα που τις αναπαράγει και τις γεννά.
//xekinima.org