Ακατάλληλες βάρκες, δολοφονικές πολιτικές

Ακατάλληλες βάρκες, δολοφονικές πολιτικές

  • |

Η είδηση θα μπορούσε να αποτελέσει μονόστηλο στον τοπικό Τύπο: «Αφιξη 8 Σομαλών σήμερα στη Χίο, με ακατάλληλη βάρκα […]». Υπήρξε όμως αντικείμενο ανάρτησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στο twitter, που διακινήθηκε από το γραφείο Τύπου.

Δημήτρης Αγγελίδης

Ο κ. Μηταράκης προέβη μάλιστα στη διαπίστωση ότι η είδηση επιβεβαιώνει την προχθεσινή συνέντευξή του στους ανταποκριτές ξένου Τύπου. Πράγματι η ανάρτηση επιβεβαιώνει την έλλειψη μέτρου και δεοντολογίας, την περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, την πανικόβλητη προσπάθεια ενός υπουργού να δημιουργήσει με κάθε μέσο εντυπώσεις για να δικαιολογήσει ακραίες αντιπροσφυγικές πολιτικές. Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται διεθνώς στο επίκεντρο της κριτικής για τις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης, ο κ. Μηταράκης προσπάθησε να στοχοποιήσει την Τουρκία και οργανώσεις ότι διευκολύνουν τη μετακίνηση Σομαλών στην Τουρκία και από κει στην Ελλάδα μέσω διακινητών.

Πηγές του, αποσπασματικές μαρτυρίες τριών Σομαλών σε βίντεο, χωρίς να προστατεύεται το πρόσωπό τους, άγνωστο με ποιο τρόπο και σε ποιους δόθηκαν, αν γνώριζαν πώς θα χρησιμοποιηθούν και αν αποδόθηκε σωστά η μετάφραση. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αναξιόπιστα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου με πολύ περισσότερες πηγές και πολύ υψηλότερες προδιαγραφές δεοντολογίας.

«Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών είναι οικονομικοί μετανάστες» είπε ο υπουργός, όταν τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι πρόσφυγες αναγνωρίζονται περίπου οι μισοί. Μάλιστα οι Σομαλοί αναγνωρίζονται πρόσφυγες σε ποσοστό περίπου 94% σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους. Αλλά αυτό το κρίνει η διαδικασία ασύλου σε κάθε περίπτωση χωριστά, όπως κρίνει αν κάποιος είναι πράγματι ασφαλής στην Τουρκία. Αυτή τη διαδικασία οφείλει να εγγυηθεί ο κ. Μηταράκης, αντί να εφαρμόζει πολιτικές που αποκλείουν κάθε νόμιμο και ασφαλή τρόπο μετακίνησης των προσφύγων και τους οδηγούν στα δίκτυα διακίνησης, ενίοτε και στον θάνατο.

.efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.