Του αγίου… μόδιστρου

Του αγίου… μόδιστρου

  • |

Τι θα μπορούσε να αλλάξει ένα «ι» και ένα «ρ»; Το εορτολόγιο, όχι μόνο του Δεκεμβρίου, αλλά μιας ολόκληρης χρονιάς. Χθες γιόρταζε ο άγιος Μόδεστος. Ενας άγιος που είναι αποτέλεσμα συγχώνευσης δύο Αρχιεπισκόπων των Ιεροσολύμων. Στο Συναξάρι του Δεκεμβρίου εορτάζονται σε δύο ημερομηνίες. «Ο πρώτος είναι Αγιος και τιμάται στις 16 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος είναι Ιερομάρτυρας και εορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου».

Μάνος Τσαλδάρης

Στην ιστοσελίδα «ekklisiaonline.gr» μαθαίνουμε ακόμη ότι: Ο μεν πρώτος, ο εορτάζων στις 16 Δεκεμβρίου, ήταν μοναχός ονομαστός που το 614 ο Πατριάρχης Ζαχαρίας κατά την επίθεση του Πέρση βασιλιά Χοσρόη Β’ τον έστειλε να διασχίσει τις γραμμές του εχθρού και να ζητήσει βοήθεια από τα αυτοκρατορικά στρατεύματα που στρατοπέδευαν στην Αντιόχεια κι όταν έπεσαν τα Ιεροσόλυμα αντικατέστησε τον Πατριάρχη που εστάλη στην εξορία. Παρά τις δυσκολίες όμως «κατόρθωσε να ξαναδώσει ζωή στη δεινοπαθούσα και στερημένη πόρους Εκκλησία της Σιών».

Ο ιερομάρτυρας Μόδεστος που γιορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου «γεννήθηκε στη Σεβάστεια της Μ. Ασίας από ευσεβείς χριστιανούς γονείς, οι οποίοι πέθαναν στη φυλακή κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού (περίπου 305 μ.Χ.)» και σε αυτόν ο Θεός έδωσε το χάρισμα «να θεραπεύει τα κατοικίδια ζώα, και ιδιαίτερα τα βόδια και τους ημιόνους». Στο ευχολόγιο, μάλιστα, υπάρχει και ειδική ευχή «εις κτήνη», που κατά την παράδοση θεωρείται έργο του.

Κλείνοντας τη χρονιά, πάντως, μεταξύ των δύο Μόδεστων, πρέπον θα ήταν να αφιερώσουμε την ημέρα της 17ης Δεκεμβρίου στον… άγιο «πολιτικό Μόδιστρο» που ράβει και κόβει τα πάντα στα μέτρα του, με τόση χάρη ώστε ορισμένοι να τον έχουν αναγάγει σε… Μωυσή. Χρόνια μας πολλά.

.efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.