Η ντροπή και η απαραίτητη παραίτηση

Η ντροπή και η απαραίτητη παραίτηση

  • |

Τελικά είτε το θέλουν είτε όχι οι κυβερνώντες είναι από τους κύριους υπεύθυνους για την εμφάνιση και διασπορά του κορονοϊού. Μισό λεπτό όμως – όχι μόνο οι δικοί μας, αλλά όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη που πιστεύουν ότι μόνη λύση στη διαχείριση και διακυβέρνηση των ανθρώπων είναι ο καπιταλισμός, δηλαδή η άλογη και άμετρη οικονομική ανάπτυξη, η ελευθερία των αγορών, το «δίκαιο» των ελίτ, ο οικονομισμός της πολιτικής, η απαξίωση του λόγου και της τέχνης κ.ά.

Γιώργος Σταματόπουλος

Ολα αυτά που υποτίθεται θα επέφεραν αφθονία αγαθών και ισοκατανομή τους, κοινωνική δικαιοσύνη και ευδαιμονία [ευτυχία] στους ανθρώπους, έχουν «καταφέρει» τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: διεύρυνση του χάσματος πλούσιων και φτωχών, εξάπλωση της [θανατηφόρας] φτώχειας, επικίνδυνη μόλυνση και υπερθέρμανση του πλανήτη [με όλες αυτές τις γιγάντιες αποψιλώσεις δασών, ωκεάνιες εξορύξεις, καταστροφές οροσειρών, αφανισμούς εμβίων όντων που διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα μικρόβια να ενσωματώνονται στον άνθρωπο, αχαλιναγώγητος αστισμός…].

Θα πρέπει να νιώθουν ντροπή όλοι αυτοί που κυβερνούν. Η «θεωρία» τους, η «ιδεολογία» τους, η «φιλοσοφία» τους είναι αυτές που μας οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που διέρρηξε το εθνικό σύστημα υγείας – σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη υποβάθμιση της παιδείας και την επέκταση της κρατικής καταστολής ο κόσμος τρομοκρατείται και αδυνατεί να σκέφτεται με ορθό τρόπο, με τρόπο δηλαδή που θα απαιτούσε και θα πετύχαινε τις ελευθερίες του και τα δικαιώματά του [κυρίως το δικαίωμα στην τροφή, την παιδεία, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας].

Και πώς αντιδρούν οι κυβερνήσεις σε αυτό το μέγα αδιέξοδο; Με ασύστολη καταστολή και απαγόρευση κυκλοφορίας και συγχρωτισμού, αυστηρό έλεγχο στις μετακινήσεις. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο για την ανάσχεση της διασποράς του ιού, ταυτόχρονα όμως αυτό είναι και το μέγα «επίτευγμα» του καπιταλισμού, στον οποίο εξακολουθούν να ομνύουν οι αφελείς υπερασπιστές του και οι φανατικοί υποστηρικτές του. Πρέπει να ντρέπονται όσοι έχουν ακόμα τσίπα και διαπνέονται από το καπιταλιστικό ιδεώδες.

Δεν πρέπει απλώς να ντρέπονται. Οφειλαν να παραιτηθούν αυθωρεί και παραχρήμα – να ζητήσουν μάλιστα συγγνώμη από τους λαούς γι’ αυτήν τους την κοσμογονική απρέπεια. Επρεπε να επιτεθεί η πανδημία για να συνειδητοποιήσουν οι ακραιφνείς του καπιταλισμού πόσο εθνικής εμβέλειας έργο είναι η συγκρότηση και ενδυνάμωση ενός εθνικού συστήματος υγείας, αυτοί που διαλαλούσαν τα δήθεν οφέλη της ιδιωτικής υγείας, που υμνούσαν τους φίλους τους κλινικάρχες και ταυτόχρονα λοιδορούσαν το εθνικό σύστημα υγείας, όπως κι αν (υπο)λειτουργούσε. Είναι φανερό: δεν έχουν τσίπα. Δεν ξέρω τι θα γινόταν μέσα σε ένα σοσιαλιστικό σύστημα, εκεί όμως η υγεία ήταν πάνω απ’ όλα τουλάχιστον.

Κραυγάζουν τώρα κυβερνητικά στελέχη να τηρήσουμε τα απαγορευτικά μέτρα. Επρεπε από νωρίτερα να αντιληφθούν πόσο παραπλανημένοι είναι από το κατ’ αυτούς υπέροχο καπιταλιστικό σύστημα και να πάψουν να ισχυρίζονται, κοκορευόμενοι δε, ότι Δεν Υπάρχει Εναλλακτική Λύση. Οταν κοιτάς την κοινωνία στα μάτια και έχεις πρόθεση να συνομιλήσεις μαζί της -και να συναισθάνεσαι- βρίσκεις λύσεις. Αλλά αυτοί ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για την κοινωνία.

.efsyn.gr