Βάζουν και τον Τσίπρα στο κάδρο για την Folli Follie – Συνεχίζεται ο πόλεμος για τα “νταραβέρια”

Βάζουν και τον Τσίπρα στο κάδρο για την Folli Follie – Συνεχίζεται ο πόλεμος για τα “νταραβέρια”

  • |

Νέα στοιχεία στα οποία γίνεται αναφορά σε “οδηγία από το Μαξίμου”, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, για συνδρομή στην Folli Follie, τον Μάιο του 2018, περιλαμβάνονται στην έκθεση της Price Watershouse Coopers, την οποία ήδη μελετά ήδη ο εισαγγελέας. Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τα “νταραβέρια” με αφορμή την εξέλιξη της υπόθεσης και την επίμαχη τροπολογία του 2018 για τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ).
Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως ενώ τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου συνεχίζουν να προσέρχονται ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση, προκειμένου να δώσουν συμπληρωματικές απολογίες για επιμέρους πράξεις χειραγώγησης μετοχών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Πρόκειται για στοιχεία από την έκθεση του ελεγκτικού οίκου, στην οποία  φαίνεται να περιλαμβάνονται, σε ηλεκτρονική αλληλογραφία, και αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό, καθώς και στην φερόμενη βούληση της τότε κυβέρνησης να στηριχθεί ο Όμιλος Folli Follie. Είναι δε η περίοδος, στη διάρκεια της οποίας καταγγέλλονταν σοβαρότατα αδικήματα σε βάρος επενδυτών.

Η PwC κάνει χρήση μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με ημερομηνία 9 Μαΐου 2018, το οποίο έχει αποσταλεί από τον Διευθυντή Ασφάλειας του Ομίλου στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Σε αυτό γίνεται αναφορά από τον αποστολέα στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού. Μάλιστα ο αποστολέας του μηνύματος φέρεται να αναφέρει ότι το Μαξίμου έχει δώσει οδηγία ώστε να βοηθηθεί η Folli Follie στο θέμα των ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το μήνυμα της Folli Follie για το Μαξίμου
Η ΝΔ  ζητά περαιτέρω εξηγήσεις απο το ΣΥΡΙΖΑ με νέα ανακοίνωση της που αναφέρει «Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie προς τον υπόδικο ιδρυτή της που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, γίνεται αναφορά σε διάθεση «κονδυλίου (80)» για «κάποιες ανάγκες» του «ανθρώπου τους» που θα είναι «δίπλα τους μέχρι να τελειώσουν όλα».

»Μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Μπαλαούρας, τότε πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, βγήκε και ουσιαστικά παραδεχθηκε τη συναλλαγή με τη συγκεκριμένη εταιρία δηλώνοντας ότι τα 80.000 ευρώ πήγαν σε νοσοκομείο της Ηλείας, της εκλογικής του περιφέρειας. Για ποιο λόγο 80.000 που φέρεται να διαθέτει η Folli Follie ως αντάλλαγμα για την ευνοϊκή της μεταχείριση, καταλήγουν στην εκλογική περιφέρεια του τότε προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής; Θεωρείται και αυτό κανονικό για το «μαγαζί»;».

Στην έκθεσή της, η ελεγκτική εταιρία τονίζει ότι τα στοιχεία που επικαλείται εγείρουν υποψίες για ενδεχόμενη άσκηση πολιτικής επιρροής σε ό,τι αφορά την διαχείριση του οικονομικού σκανδάλου. Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εάν όσα περιγράφονται είναι γεγονότα ή εάν πρόκειται για ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν.

Στο επίμαχο ηλεκτρονικό μήνυμα ο υπάλληλος της Folli Follie φέρεται να αναφέρει, μεταξύ άλλων, στον εργοδότη του: «Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός». Πάντα κατά τον υπάλληλο του Ομίλου, όπως αναφέρει στο επίμαχο μήνυμα, συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την “οδηγία από ψηλά”, ενώ αναφέρεται πως ενημερώθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ελεγκτικής Αρχής του ΧΑΑ.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση της Folli Follie ξεκίνησε ουσιαστικά στις 4 Μαίου 2018, όταν δημοσιοποιήθηκε το report του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM), στο οποίο υπήρχε η αναφορά πως οικονομικά στοιχεία του Ομίλου, πιθανόν δεν ήταν ακριβή. Τρεις ημέρες αργότερα, στις Μαΐου 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε καλέσει την εταιρία να αναθέσει τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου σε ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρία, ενώ στα τέλη του μήνα είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της.

Νέος πόλεμος ανακοινώσεων
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα απολογούνται στην ανακρίτρια της υπόθεσης οι προσωρινά κρατούμενοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, καθώς και Καίτη Κουτσολιούτου, σύζυγος του ιδρυτή του Ομίλου, η οποία είναι ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Αυτή η κλήση σε συμπληρωματικές απολογίες δεν σχετίζεται με την έκθεση της PwC, καθώς αφορά συγκεκριμένες επιπλέον πράξεις που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων που ξέσπασε ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση. Πρώην υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται ήδη από χθες οποιαδήποτε ανάμειξη και απειλούν με αγωγές και μηνύσεις. Παραλλήλως ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στο θέμα της τροπολογίας για τα ΚΑΕ, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι αυτή ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ που τότε ήταν στην αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης ότι και τον περασμένο Μάιο, η ΝΔ, ως κυβέρνηση πλέον, προχώρησε σε νέα επέκταση του καθεστώτος πώλησης αφορολόγητων ειδών, όπως προέβλεπε και η τροπολογία του 2018.

«Η ΝΔ έσπευσε χθες να υιοθετήσει συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ξεκάθαρες απαντήσεις όλων και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη» αναφέρει, σε νέα ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσθέτει μάλιστα, ότι «αν κάποιος δεν έχει ακόμη απαντήσει, είναι η ίδια η ΝΔ», θέτοντας και πάλι το ερώτημα «για ποιο λόγο, τον Μάιο του 2020, ως κυβέρνηση, στην κύρωση της ΠΝΠ προέβλεψε ακριβώς την ίδια παράταση για το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών, που προέβλεπε η τροπολογία του 2018;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι πρόκειται για μια κίνηση αντιπερισπασμού και τονίζει ότι «η ΝΔ για άλλη μια φορά πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένη». Από την πλευρά της, η ΝΔ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι «ο ΣYΡΙΖΑ συνεχίζει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα», επιμένοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να «δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του που εμφανίζονται ως “υποστηρικτές” προφυλακισμένων επιχειρηματιών».

Με αφορμή μάλιστα, όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, μέσα από τα emails της Folli Follie, το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ότι «όλα αυτά φυσικά “δένουν” με το γεγονός ότι ως κυβέρνηση “έπαιζαν καθυστέρηση”, όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, κάνοντας πλάτες στους επιχειρηματίες». Η ΝΔ επισημαίνει τέλος ότι «όσο δεν απαντούν επιβεβαιώνουν πως τα νταραβέρια με υπόδικους επιχειρηματίες και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο Folli Follie είναι κομμάτι των δραστηριοτήτων του “μαγαζιού” ή ένα ακόμα “outsourcing”…».

/slpress.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.