Επιλογή ο εμβολιασμός, όχι εξαναγκασμός

Επιλογή ο εμβολιασμός, όχι εξαναγκασμός

  • |

Πληθαίνουν -περιέργως;- όσοι αντιτίθενται στον εμβολιασμό, προβάλλοντας μερικά ανεπιτυχή, ασφαλώς, επιχειρήματα. Ισχυρίζονται, λ.χ., ότι ο εμβολιασμός είναι μία εσκεμμένη κρατική παρέμβαση στο ανθρώπινο γονιδίωμα, ότι «φυτεύουν» στον νου μας, στον οργανισμό μας, μικροτσίπ για να ελέγχουν τη συμπεριφορά μας και τη σκέψη μας ακόμη -και άλλα, που δήθεν θα μας μεταμορφώσουν σε μετανθρώπους, σε ρομποτανθρώπους, ξέρω ‘γώ τι λένε. Καχύποπτοι έως εκεί που κατοικεί το παράλογο. Ιδού οι πολέμιοι του εμβολιασμού.

Γιώργος Σταματόπουλος

Ταυτόχρονα πληθαίνουν και οι της άλλης άκρης, αυτοί δηλαδή που απαιτούν ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός, εξαναγκαστικός δηλαδή, είτε με νέους νόμους είτε με επιστημονική βία. Τούτοι οι ακραίοι βλέπουν όλους τους υγιείς σαν δυνάμει ασθενείς, ότι ενδεχομένως δηλαδή θα νοσήσουν από τον κορονοϊό. Τι να πει κανείς με όλες τούτες τις τεταμένες «γνώμες» [απλώς γνώμες, διότι όσα εκστομίζουν απέχουν πολύ από τη γνώση]. Ιδού οι ακραίοι [όσοι θέλουν να γίνει διά της βίας] υπερασπιστές του εμβολιασμού.

Σε ό,τι αφορά τους διά της βίας υπερασπιστές του εμβολιασμού: Είναι ανήθικο κάτι τέτοιο -ο καθείς είναι ελεύθερος να σταθμίσει τη θέση του μέσα στην κοινότητα και να πράξει αναλόγως. Κανένας δεν μπορεί να του επιβάλει τι θα αποφασίσει, ακόμη και αν ξέρει ότι μπορεί να γίνει κακό στην κοινότητα. Βιοηθικά ούτε το ίδιο το Σύνταγμα δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι ενάντια στη θέλησή του. Αυτό που μόνο μπορεί να γίνει είναι η πλήρης και έγκυρη -και έγκαιρη, μην ξεχνιόμαστε- ιατρική ενημέρωση -αλλά δεν έχουμε άπαντες πρόσβαση σε γιατρούς και μάλιστα ορθολογιστές γιατρούς. Στην τηλοψία δεν ξέρει τι ακούει κανείς -ό,τι θέλει ο καθένας λέει· σε ποιον να λογοδοτήσει για τις ασυναρτησίες του; Και καλά με αυτούς -η ιατρική επιστήμη είναι σε θέση να βάλει φρένο.

Σε ό,τι αφορά τους, φανατικούς μάλιστα, οπαδούς του «αντιεμβολιαστικού κινήματος»: Τώρα θυμήθηκαν ότι μας ελέγχουν άνωθεν; Τι άλλο από άνωθεν έλεγχος είναι τα σκουπίδια που μας σερβίρουν αφειδώς στην τηλεόραση με τα πρωινάδικα και τις κατασκευασμένες ειδήσεις, με την αχαλίνωτη προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης; Τώρα συνειδητοποίησαν ότι εδώ και δεκαετίες σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε ομοιόμορφα, ότι καταναλώνουμε τα ίδια κεκοσμημένα διαφημιστικά, ηδονιστικά προϊόντα;

Σε ό,τι αφορά όλους μας: Εχει χαθεί η συνοχή της κοινότητας, έχει ξεχαστεί η έννοια αυτή της κοινότητας, όπως την είχαν ορίσει μεγάλοι κοινωνιολόγοι εδώ και πάνω από έναν αιώνα (Εμίλ Ντιρκέμ για παράδειγμα, που έλεγε ότι σε περιόδους κρίσης, καλή ώρα, οι άνθρωποι παύουν να υπακούν στους νόμους και στην εφαρμογή τους κι έτσι παύει ο συνεκτικός τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας). Ψιλά βέβαια γράμματα για πολλούς από εμάς, αλλά τι να κάνουμε, πρέπει να ρίχνουμε και καμιά ματιά στο παρελθόν [που σχεδόν πάντα διδάσκει, αλλά…].

Μεταξύ των ακραίων απόψεων περί εμβολιασμού υπάρχουν και οι σώφρονες, που ψάχνουν, ρωτάνε, ενημερώνονται, συζητάνε και επιλέγουν -μακριά από κακώσεις, ζημίες, βλάβες, μωρία. Δεν χωράνε εισαγωγικά στην έννοια ελευθερία.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.