Συντελεσμένος μέλλοντας

Συντελεσμένος μέλλοντας

  • |

Πρόσφατα η Kapa Research έδωσε στη δημοσιότητα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2003 σχετικά με το πώς φαντάζονταν οι Ελληνες τη χώρα το 2020. Εντυπωσιάζει το ότι αρκετές προβλέψεις ήταν εύστοχες, ξεκινώντας με το εντυπωσιακό 57% που είχε απαντήσει ότι θα κυβερνά ένα μέλος της οικογένειας Καραμανλή, Παπανδρέου ή Μητσοτάκη.

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Σε μια εποχή που το οικιακό ίντερνετ βρισκόταν στα σπάργανα, το 68% είχε απαντήσει ότι το 2020 θα εργαζόμαστε από το σπίτι (τηλεργασία), ενώ το 62% θεωρούσε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Αρκετά εύστοχες και οι προβλέψεις για το πολιτικό σκηνικό, με το 58% να προβλέπει έναν διαφορετικού τύπου δικομματισμό πέραν του Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και το 57% να προβλέπει κυβέρνηση συνεργασίας, που αποτελούσε τον κανόνα μεταξύ 2011 και 2019. Διαχρονική η έμφαση στην ελληνική ταυτότητα και τον πολιτισμό, με το 78% να «μαντεύει» τη συνέχιση της προβολής ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και αντίστοιχο ποσοστό να απαντά ότι το ίδιο θα ισχύει για τις μουσικές επιτυχίες των δεκαετιών του 1960 και του 1970.

Στις αποτυχημένες προβλέψεις του 2003, το 63% που πίστευε ότι το κόμμα του Συνασπισμού δεν θα συνεχίσει να υπάρχει, όπως και το 61% που θεωρούσε ότι θα έχει εκλεγεί γυναίκα πρωθυπουργός. Πάντως, λίγο πριν από την «ολυμπιακή αισιοδοξία» που ασπαζόταν το 43,2%, ένα άλλο 48,1% έβλεπε την πορεία της χώρας για τα επόμενα 20 χρόνια απαισιόδοξα, ενώ μόλις 13,1% ιεραρχούσε ψηλά τον εκμοντερνισμό του κράτους. Αυτοεκπληρούμενες προφητείες, κοινωνικό ένστικτο ή «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» στην Ελλάδα που φέτος σβήνει 200 κεράκια;

.efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.