Επικοινωνιακά παιχνίδια με την ένταξη προσφύγων

Επικοινωνιακά παιχνίδια με την ένταξη προσφύγων

  • |

Χρειάστηκε να περάσουν 18 μήνες από τον σχηματισμό κυβέρνησης της Ν.Δ. και να φτάσουμε στον ανασχηματισμό στις αρχές της εβδομάδας για να γίνει γνωστό ότι την κυβέρνηση την απασχολεί το θέμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών. Καλωσορίζοντας στο υπουργείο τη νέα υφυπουργό με αρμοδιότητα την ένταξη, ο υπουργός Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι «η ένταξη αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για τη Μετανάστευση 2020-21».

Δημήτρης Αγγελίδης

Αλλά πολύ καθυστερημένα ανακάλυψε η κυβέρνηση ότι η ένταξη αποτελεί προτεραιότητα της μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής, όπως σε κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα. Για σχεδόν ενάμιση χρόνο έκανε σαν να μην υπήρχε το θέμα. Οι δημόσιες αναφορές των μελών της κυβέρνησης είναι μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών, χαμένες μέσα στον βομβαρδισμό καθημερινών δηλώσεων για κάθε άλλο θέμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Μάταια ζητούσαν οι αρμόδιοι φορείς και η αντιπολίτευση να γίνει επικαιροποίηση της ψηφισμένης στη Βουλή Εθνικής Στρατηγικής για την Ενταξη, την οποία συνέταξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από μακρά και ευρεία διαβούλευση.

Προφανώς η κυβέρνηση προτίμησε να χαϊδέψει τα αυτιά του ξενοφοβικού ακροατηρίου και υιοθέτησε την ακροδεξιάς κοπής δοξασία που βλέπει τις πολιτικές της ένταξης ως παράγοντα έλξης προσφύγων και μεταναστών. Θα ήθελε κανείς να ελπίζει ότι έστω και αργά η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το αδιέξοδο της πολιτικής της και αποφάσισε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο συστήνοντας υφυπουργείο με αποκλειστικό αντικείμενο την ένταξη.

Δυστυχώς, δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία το γεγονός ότι στη θέση τοποθετήθηκε μια πολιτικός που έχει δώσει επανειλημμένα δείγματα ακραία ξενοφοβικών αντιλήψεων στο προσφυγικό. Είναι ίσως ενδεικτικό ότι στην ομιλία της για την παραλαβή του χαρτοφυλακίου περίσσευαν οι αναφορές σε άλλα θέματα του προσφυγικού, αλλά απουσίαζε κάθε αναφορά στα ζητήματα της ένταξης.

w.efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.