«Μετακίνηση αντίδοτο στο πάγωμα του χρόνου»

«Μετακίνηση αντίδοτο στο πάγωμα του χρόνου»

  • |

Τα θέατρα κλειστά, δεκάδες παραγωγές στον αέρα, καλλιτέχνες αποκομμένοι από τη σκηνή, ακινητοποιημένοι σ’ αυτό το πάγωμα του χρόνου, ωστόσο έτοιμοι να επινοούν τρόπους επικοινωνίας και δράσης προσβλέποντας στο μετά, όσο αβέβαιο κι αν διαγράφεται ακόμα.

Έφη Μαρίνου

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σχεδίασε ένα ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όμως τα μέτρα περιορισμού για την πανδημία δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί. Επινοώντας όμως τη «Μετακίνηση 7» κατάφερε να αξιοποιήσει την πόλη της Αθήνας και του Πειραιά ως ένα είδος «σκηνής». Μια σκηνή για να μας δώσουν οι σκηνοθέτες των παραστάσεων μια γεύση της δουλειάς τους. Βγήκαν, λοιπόν, έξω. Ο Σίμος Κακάλας στην Πατησίων, στην Ερμού, στην Καπνικαρέα.

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης στο λιμάνι του Πειραιά και στο Σύνταγμα. Ο Τάκης Τζαμαργιάς στη Δραπετσώνα, στο Κερατσίνι και στο κέντρο του Πειραιά. Η Ζωή Χατζηαντωνίου στον Εθνικό Κήπο και στο Σύνταγμα. Ο Δημήτρης Καραντζάς περπατώντας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η Αντζελα Μπρούσκου στο Φάληρο και στον Κεραμεικό.

Ο εικαστικός και video designer Παντελής Μάκκας τούς ακολούθησε σ’ αυτήν την ασυνήθιστη, εναλλακτική διαδρομή στην Αθήνα και τον Πειραιά καταγράφοντας τη σκέψη τους πάνω στα έργα, τα κείμενα, το παρελθόν και το δυστοπικό μας παρόν. Το βιντεοσκοπημένο υλικό προβλήθηκε στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Θεάτρου.

Είναι αλήθεια πως το θέατρο δεν υπάρχει παρά μόνο στη σκηνή, με κοινό ζωντανό εδώ και τώρα. Ομως, αλήθεια είναι επίσης πως μέσα στη ζοφερή περίοδο που ζούμε, κάθε τι που μπορεί να συνδέσει καλλιτέχνες και θεατές γύρω από το θέατρο είναι ανακουφιστικό για τους μεν και για τους δε. Οπως η πρωτοβουλία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τη «Μετακίνηση 7».

efsyn.gr

 

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.