Επιστροφή στο μέλλον ή φυγή στο παρελθόν;

Επιστροφή στο μέλλον ή φυγή στο παρελθόν;

  • |

Τα ταξίδια στον χρόνο είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο. Σκηνές από το παρελθόν αλλά και από το μέλλον παρεμβάλλονται συχνά στην εξέλιξη μιας υπόθεσης εξάπτοντας τη φαντασία του θεατή, Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούνται και ειδικά εφέ όπως στη χολιγουντιανή ταινία του 1985 «Back to the Future» που έβαζε τους πρωταγωνιστές να ταξιδεύουν τριάντα χρόνια μπρος και πίσω.

Άρης Χατζηγεωργίου

Στην Ελλάδα του 2021 πάντως φαίνεται πως τα εφέ αυτά μπορούν άνετα να περιοριστούν στο σκηνικό μιας άδειας αίθουσας αεροδρομίου. Οσο για την ανάλυση της ταινίας, τη θέση της Ροζίτας Σώκου αναλαμβάνει ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Εκείνος άλλωστε με χθεσινή ανακοίνωση μας ενημέρωσε ότι η αεροπορική κίνηση το 2020 μειώθηκε τόσο πολύ, σχεδόν 70%, που γυρίζει την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω. Διαβάζουμε:

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοινώνει ότι η συνολική αεροπορική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού) του 2020 στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 19,7 εκατομμύρια επιβάτες σημειώνοντας πτώση 69,3%. Τα στοιχεία της μεγάλης μείωσης, απόρροια της νόσου Covid-19 και των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως, δείχνουν ότι η χώρα μας επέστρεψε σε επίπεδα διακίνησης επιβατών προ 30ετίας και συγκεκριμένα στο μακρινό 1991 όταν είχαν διακινηθεί 19.587.805 επιβάτες στα αεροδρόμια της Ελλάδας».

Το 1991 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρισκόταν στον δεύτερο χρόνο της πρωθυπουργικής του θητείας. Οσοι έζησαν εκείνες τις εποχές, έχουν να θυμούνται πολλά και κυρίως τα νιάτα τους. Οσοι θα ζουν τριάντα χρόνια από σήμερα και θα χρειαστεί να κάνουν μια τέτοια αναδρομή, θα πέσουν και πάλι στο ίδιο επώνυμο. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ο λόγος του ταξιδιού στον χρόνο να μην είναι το ίδιο τραγικός…

efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.