Φόβος, καταστολή και ηγεμονία (Θάνατος στο 2021)

Φόβος, καταστολή και ηγεμονία (Θάνατος στο 2021)

  • |

Είναι γνωστό πως οι πανδημίες (όπως και οι «φυσικές» καταστροφές) ιστορικά προκαλούν οι ίδιες πολιτικοκοινωνικές επιπτώσεις, αλλά λειτουργούν και ως καταλύτης επιτάχυνσης ήδη υπαρκτών τάσεων. Από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, την επιδημία του «Μαύρου Θανάτου» της πανούκλας τον 14ο αιώνα μέχρι την πανώλη στο Λονδίνο του 17ου αιώνα, όπου αναπροσαρμόστηκαν ιδιοκτησίες και χρήσεις περιοχών της πόλης, τα παραδείγματα είναι πολυάριθμα.

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Στην περίπτωση του Covid-19 (πλέον Covid-21 και βλέπουμε) έπειτα από ένα χρόνο συμβίωσης μαζί του στην Ελλάδα μπορούμε να εξαγάγουμε ορισμένα συμπεράσματα. Δεν αναφέρομαι στα ιατρικοφαρμακευτικά επιτεύγματα ή στην επιδημιολογική αντιμετώπιση.

Είναι σχεδόν ολοφάνερο πως ενώπιόν μας έχουμε ένα νέο (;) μοντέλο αστικής διακυβέρνησης, με τη γνωστή πολιτική της εργαλειοποίησης των «υγειονομικών κινδύνων», ανελαστικό σε κάθε αμφισβήτηση, ένα μοντέλο που επιλέγει την επιβολή της κρατικής εξουσίας κυρίως μέσα από την καταστολή, παράλληλα με την ιδεολογική ηγεμονία κυβέρνησης, άρχουσας τάξης και ΜΜΕ.

Μετρήστε σε ένα χρόνο: Απαγόρευση κυκλοφορίας επί μήνες, μισθός με επιδόματα, επιβολή τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας, κλειστά Πανεπιστήμια, μεταφορά του κόστους της εκπαίδευσης στις οικογένειες και στους νέους, αστυνομία παντού, χρηματοδοτούμενα σχεδόν μονοφωνικά ΜΜΕ που λιβανίζουν την κυβέρνηση, αυξημένη στρατιωτική θητεία, πανεπιστημιακή αστυνομία, εισβολές σε σπίτια, ταπεινωτικά sms μετακίνησης, μάσκες στον δρόμο (εντελώς γελοίο και σχεδόν άχρηστο μέτρο), περιορισμός ελευθεριών, κλειστά θέατρα-σινεμά-καλλιτεχνικοί χώροι, ανοιχτά Μall. Ολα αυτά με ένα αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο και καταστολή χωρίς πραγματικό μηχανισμό ενσωμάτωσης.

Τελευταία «ανακάλυψη» τα πρόστιμα στους μαθητές που εξήγγειλε τηλεοπτικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Δεν έχει σημασία αν το μέτρο το πάρει πίσω ο Μωυσής. Την απάντηση πρέπει να τη δώσει (κυρίως) η νεολαία. Και ας οργανωθεί και από το Τικ Τοκ, δεν πειράζει.

.efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.