Γερμανικό «άλλοθι» οι διερευνητικές για να «παγώσουν» οι κυρώσεις στην Τουρκία

Γερμανικό «άλλοθι» οι διερευνητικές για να «παγώσουν» οι κυρώσεις στην Τουρκία

  • |

Για… μετά τον Μάρτιο φαίνεται πως μετατίθεται η επέκταση της λίστας των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και την παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και η «επιχείρηση γοητείας» της Αγκυρας προς τις Βρυξέλλες βάζει στον πάγο το θέμα, με τους Ευρωπαίους να πατούν στην ουσία πάνω στην καλή διάθεση που επιδεικνύει η Άγκυρα, αγνοώντας αν αυτή θα έχει διάρκεια.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το θέμα της επιβολής κυρώσεων αφαιρείται και ως προοπτική απειλής σε περίπτωση που η Άγκυρα υπερβεί ξανά τις «κόκκινες γραμμές».

Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν θα επεκταθούν
Το ιδανικό για μερίδα των Ευρωπαίων κλίμα έσπευσε να μοιραστεί ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ανακοινώνοντας πως στο Συμβούλιο δεν επετεύχθη συμφωνία για επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία.

«Δεν αποφασίσαμε σήμερα σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει θετική εξέλιξη» δήλωσε ο Μάας, σύμφωνα με τη Die Welt.

Επί του παρόντος, όπως είπε, δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία στις επίμαχες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, σήμερα ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Σημειώνεται πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν αρχικά τον Δεκέμβριο να λάβουν περαιτέρω μέτρα για μη εξουσιοδοτημένες τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

Μπορέλ: Η λίστα κυρώσεων δεν είναι έτοιμη

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάιο Μάας ενημέρωσαν για τις αντίστοιχες επαφές που είχαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους, βάσει των ίδιων πηγών, ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Επίσης, σημειώνουν πως από τη συζήτηση προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, όπως επισημαίνεται, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, όπως κάνουν ακόμα γνωστό, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: (1) την απειλή των κυρώσεων (2) την οικονομική κατάσταση στη χώρα και (3) την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

.topontiki.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.