Αναζητώντας το Ρ στο ΣυΡιΖΑ και στον έρωτα…

Αναζητώντας το Ρ στο ΣυΡιΖΑ και στον έρωτα…

  • |

Δεν υπάρχουν σταρ στην πολιτική της Αριστεράς. Αστέρι είναι μόνο ο Πολίτης.
Και ήρθε ο Ιούλης του ’19. Και η λαίλαπα Μητσοτάκη σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Και σταθήκαμε εμείς, βουβοί κι ακίνητοι στον χρόνο να κοιτάζουμε τον τυφώνα που σάρωνε θεσμούς, δομές, πατρίδα. Και στέκεσαι εκεί να με ρωτάς: Και τώρα εμείς τι κάνουμε;

Ανδρέας Ζαχαριάδης*

Διεύρυνση είπαν. Κι άνοιξαν πλατφόρμες για να γραφτεί ο λαός. Και βγήκε το i-syriza. Μα πίσω από το κάλεσμα βρίσκονταν σκιές. Σκιές ενός «κόμματος».

Κι έβλεπες «άλλους» να νομίζουν πως αυτό που έφταιξε ήταν η λίγη αριστεροσύνη. Και έβγαζαν το αριστερόμετρο και πάσχιζαν να ελέγξουν πόσο καλοί μαθητές ήταν ο λαός. «Διάβασες το μάθημά σου; Διάβασες το ευαγγέλιο του Κόμματος; Πάρε, μάθε το τι είπα Εγώ. Πάρε αποστήθισε το τι είπε Εκείνος. Μη μιλάς. Μήπως δεν είσαι αρκετά αριστερός; Μήπως δεν νοιάζεσαι πραγματικά για τις ταξικές διακρίσεις στην Καμπότζη;» Κι αυτοί οι «άλλοι» δεν μπορούν να ακούσουν.

Κι έβλεπες «άλλους» να νομίζουν πως αυτό που έφταιξε ήταν η πολύ αριστεροσύνη. Και θεώρησαν, οι αφελείς, πως διεύρυνση σημαίνει συμμαχίες με άλλους κομματικούς παράγοντες. Με προεστούς και προύχοντες. Που κατέχουν μηχανισμούς και θα μπορούν να φέρουν πρόβατα στη σφαγή. Πρόβατα, όπως γράφουμε ψηφοφόρους. Και πάσχιζαν να βάλουν στο «κόμμα» ό,τι πιο σάπιο είχε να αναδείξει η Ιστορία. Γιατί; Για να μπορούν να γίνουν μελλοντικά «συμμαχίες». Ξεχνώντας, οι αφελείς, πως η συμμαχία λύκων συνιστά αγέλη. Κι αυτοί οι «άλλοι» μισούν και θυμώνουν με όσους έχουν στόματα.

Κι έβλεπες «άλλους», σταρούμπες. Να σκάνε μύτη στις συνελεύσεις του λαού και να κοιτάζουν αφ’ υψηλού τα πλήθη. Που «δεν ξέρουν». Που δεν ήταν αρκετά ικανοί, αρκετά άριστοι (τι ειρωνεία ε; ) για να γίνουν όμοιοί τους. Και αυτοί οι «άλλοι» δεν θέλουν να ακούσουν.

Κι όλοι αυτοί οι «άλλοι» ξεχνούν ένα βασικό γράμμα. Το «Ρ». Το «Ρ» στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτό το ρημάδι το «Ρ» είναι που τα ανατρέπει όλα. Γιατί αυτό το ριζοσπαστικό Ρ ξηλώνει κάθε έννοια «κομματικού» μέσα στο σάπιο σύστημα της κομματοκρατίας και δίνει πνοή. Δίνει αέρα. Γιατί αυτό το Ρ μας λέει πως δεν είμαστε υπόλογοι στο Κόμμα ή στην Κομματοκρατία, αλλά είμαστε μόνο υπόλογοι στο Λαό. Στη Δημοκρατία.

Και το ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμμαχία όλων των Ελλήνων, ενάντια σε κάθε τι σάπιο και διεφθαρμένο. Γιατί αυτό το «Ρ» μοιάζει με το Ρ του Ερωτα. Ερασιτέχνες δεν μας έλεγαν το ’15; Γιατί; Επειδή δεν ήμασταν όμοιοί τους. Επειδή δεν ξέραμε από κομματικούς μηχανισμούς και κλοπές του κράτους. Και πράγματι ήμασταν και είμαστε. Ερασιτέχνες. Εραστές δηλαδή της Τέχνης, αλλά και της Ζωής, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας. Ημασταν και πρέπει να παραμείνουμε. Νέοι, φρέσκοι, ερωτευμένοι όπως αρμόζει στην Αριστερά της Προόδου.

Οχι, Αριστερές είναι οι ιδέες που προέρχονται από τον λαό και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού. Και πρέπει ο λαός μας να έχει φωνή, να ακούγεται κι αν δεν ακούγεται, να γίνουμε εμείς η φωνή στην κραυγή του.

Οχι, διεύρυνση δεν είναι οι συμμαχίες με τους σάπιους λύκους. Αν μετάνιωσαν οι σάπιοι και θέλουν να καθαρίσουν, ας έρθουν στο Φως. Δεν θα γίνουμε εμείς σκοτάδι για να προσεγγίσουμε τις γραζιασμένες μηχανές τους.

Οχι, δεν υπάρχουν σταρ στην πολιτική της Αριστεράς. Αστέρι είναι μόνο ο Πολίτης. Αυτός πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αλλιώς δεν αξίζει ο αγώνας μας.

Οφείλουμε να βρούμε άμεσα, τώρα, το Ρ στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Και να προχωρήσουμε ριζοσπαστικά, με φρέσκο αέρα, ενάντια στην κομματοκρατία, για να ξαναχτίσουμε τη Δημοκρατία στη χώρα μας.

*δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας

efsyn.gr/