Για τη σοβαρή πορεία των φοιτητών

Για τη σοβαρή πορεία των φοιτητών

  • |

Πάει καιρός που είχα βρεθεί σε διαδήλωση -πραγματική διαδήλωση: με ορατά και σχεδόν απτά αιτήματα, αυτή τη φορά από νεαρούς [φοιτητές οι πλείστοι]. Εκτός από τα κομματικά μπλοκ υπήρχαν και ομάδες φοιτητών που ήθελαν απλώς να [δια]δηλώσουν την αντίθεσή τους στην αστυνόμευση που θέλει να επιβάλει στα πανεπιστήμια η κυβέρνηση των τάχα φιλελεύθερων [στην ουσία πρόκειται για αυστηρά συντηρητικούς πολιτικούς]. Εφριξαν οι κυβερνητικοί και τα παπαγαλάκια τους στην τηλοψία. Εκατό ανθρώπους επέτρεπε η αστυνομική διαταγή, δέκα χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας -όλοι με μάσκες και με αποστάσεις ασφαλείας. Νέα πρόσωπα, δυναμικά και χαρούμενα, αποφασισμένα να είναι εκεί παρά τις απαγορεύσεις, να υπερασπίσουν το μέλλον τους, κόντρα στην αστυνομοκρατία μέσα στα πανεπιστήμια.

Γιώργος Σταματόπουλος

Μια κυρία στο Ρέθυμνο είχε τυπώσει το εξής στην τσάντα της: «Ψωνίζω είμαι νόμιμη – διεκδικώ είμαι παράνομη». Λαϊκή και ουσιαστική αποτύπωση της αντίδρασης απέναντι στην παραδοξολογία της κυβέρνησης, που από τη μια φρίττει όταν συλλογικότητες απαιτούν και διαδηλώνουν και από την άλλη επιτρέπει τις ουρές στις εμπορικές οδούς της πρωτεύουσας και της χώρας. Αν διαβάσει κανείς την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη χθεσινή διαδήλωση εύκολα θα διαπιστώσει την αμηχανία της αλλά κυρίως τον πανικό της για τη μαζική συμμετοχή. Μειοψηφίες ήσαν λέει όλοι αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους, υποκινούμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ – τόσο φτωχά και υποκριτικά ανέλυσαν τη μεγάλη πορεία των φοιτητών. Αποφεύγουν να προβούν στη διαπίστωση ότι οι φοιτητές τούς έχουν γυρίσει την πλάτη, ότι αρνούνται τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους και ότι προτάσσουν τη δική τους ακαδημαϊκή ελευθερία και όχι αυτήν της Κεραμέως, του Χρυσοχοΐδη και του κυρίου Συρίγου με τις χουντικές του ιστορικές αναφορές.

Πρέπει να πω, διότι ήμουν παρών, ότι οι νέοι κρατούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας και δεν υπήρχε ούτε μισός που να μη φέρει μάσκα στο πρόσωπό του. Μάλιστα οι υπεύθυνοι των μπλοκ συνιστούσαν να κρατάμε τις αποστάσεις. Ούτε συνωστισμός υπήρξε ούτε συγχρωτισμός, ούτε ορδές ήσαν οι φοιτητές ούτε ανεγκέφαλοι – φάνηκε να γνωρίζουν καλά τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιφέρει ο κορονοϊός. Ας αφήσουν οι της κυβέρνησης και οι ψιττακοί της τα περί ανευθυνότητας των φοιτητών και τις γελοιότητές τους ότι όσοι συμμετείχαν στην πορεία δεν ήσαν φοιτητές και ότι τάχα μου ο ΣΥΡΙΖΑ τους υποκινούσε.

Ακολούθησα για λίγο με δύο φίλους την πορεία – σαν τη μύγα μες στο γάλα ήμασταν (ηλικιακά) αλλά είχε το γούστο της η περίπτωσή μας μια και δεν ανήκαμε στη νεότητα. Αχ, αυτή η νεότης, κατατοπισμένη και σοβαρή και υπεύθυνη [και έχουσα λόγο, παρότι τα συνθήματα δεν μου φάνηκαν εμπνευσμένα – αλλά αυτό είναι άλλο θέμα]. Πραγματικά ήταν ένα σκαμπίλι στην κυβέρνηση η πορεία αυτή των φοιτητών, σε μια κυβέρνηση που μέσα στο χάος της πανδημίας κοιτάει να περάσει τα πιο αντιδημοκρατικά νομοσχέδια της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της, μιας πολιτικής στηριγμένης στη θρησκεία και την αστυνομία – ο θεός βοηθός, έτσι που το πάει.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.