Θιγμένοι λευκοί άντρες

Θιγμένοι λευκοί άντρες

  • |

«Θυμωμένοι λευκοί άντρες». Τον τίτλο ενός αμερικανικού βιβλίου, που αναφέρεται στο φαινόμενο της αντιδραστικής Δεξιάς (που δεν είναι αποκλειστικά αντρικό ούτε λευκό προνόμιο), φέρνει στο μυαλό η επιστολική πλημμυρίδα των ημερών. Οργισμένες αντιδράσεις ανδρών που καταγγέλλονται για περιστατικά κακοποίησης, οι οποίοι εμφανίζονται θιγμένοι από όσα τους προσάπτονται, επικαλούνται ότι είναι οικογενειάρχες ή απαγορεύουν τη χρήση του ονόματός τους διά του Tύπου. Το τεκμήριο της αθωότητας δεν πρέπει να το στερείται κανείς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι υπεράνω κριτικής.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Οι συγγένειες των καταγγελλομένων με τη φιγούρα του «θυμωμένου λευκού αρσενικού» δεν αφορούν την πολιτική τους τοποθέτηση. Κάποιοι έχουν υποστηρίξει αριστερά κόμματα, άλλοι έχουν την εύνοια της «γαλάζιας» παράταξης. Το νήμα που τους συνδέει είναι ότι όλοι ήταν σε θέση ισχύος απέναντι στα θύματά τους, είχαν μια εξουσία (ή εξουσιούλα), που νόμιζαν ότι δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα.

Το ελληνικό #metoo είναι ώς έναν βαθμό απελευθερωτικό. Σπάει τη σιωπή για φαινόμενα που οι εργαζόμενοι (του θεάματος, του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας) τα είχαν τούμπανο και οι ιθύνοντες κρυφό, ή μάλλον κουκουλωμένο, καμάρι. Το επιχείρημα «ναι, αλλά για τη βία των προϊσταμένων στις εργολαβικές γαλέρες, τους βιασμούς των προσφύγων στα καμπ, την εργασιακή ή ενδοοικογενειακή κακοποίηση των φτωχών, ξένων, μελαψών, ανώνυμων γυναικών, αντρών και παιδιών, δεν λέτε τίποτα» δεν πείθει.

Πράγματι αρκετά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις καταγγελίες σκανδαλοθηρικά. Πράγματι για τον κόσμο τoυ μιντιακού θεάματος και των συμφερόντων που εξυπηρετεί, δεν ιδρώνει το αυτί τους για όσα γίνονται καθημερινά στους χώρους εργασίας, στα τριάρια των πολυκατοικιών, στα λασπόνερα του Καρά Τεπέ. Ας το κάνουμε να ιδρώσει. Μόνο που θα πάρει πολύ περισσότερα από αναρτήσεις στο facebook και στο instagram. Θα χρειαστεί αυτό που κάποιοι θεωρούν ξεπερασμένο, αλλά η αναγκαιότητα να το επανεφεύρουμε προβάλλει πιο επιτακτικά από ποτέ, εργατικό κίνημα και ταξική πάλη.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.