Τα φρούτα, ο Χρυσοχοΐδης, ο πρωθυπουργός

Τα φρούτα, ο Χρυσοχοΐδης, ο πρωθυπουργός

  • |

Οι ανάγκες του ρεπορτάζ μάς οδήγησαν με τον Φώτη στην Κεντρική Λαχαναγορά -ήταν μια επιτόπια έρευνα για το πώς διάγουν τον βίο οι έμποροι τον καιρό της πανδημίας και ποια φρούτα προτείνουν οι έμπειροι οπωσδήποτε εκεί εργαζόμενοι, τι βιταμίνες περιέχουν και άλλα σπουδαία που δεν μπορείς να τα μάθεις εάν δεν τα δεις μπροστά σου, εάν δεν σε ξεστραβώσουν οι «ειδικοί».

Ριχτήκαμε με όρεξη στη δουλειά αλλά μας έκοψαν τη φόρα οι οικοδεσπότες -θέλησαν να μας φιλέψουν πρώτα και άρχισαν να μας τρατάρουν τσίπουρα από τα Φιλιατρά (Δεν είχα σε εκτίμηση την περιοχή, ότι δηλαδή μπορεί να παράγει τέτοιας ποιότητας αποστάγματα -είχα κάνει τεράστιο λάθος, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια της περιπετειώδους αναζήτησης απαντήσεων στο θέμα που πήγαμε να ερευνήσουμε). Είχε προηγηθεί έτερος συνάδελφος, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την αγορά διότι, λέει, οι μπανάνες που προμηθεύεται από εκεί δεν χαλάνε! Δεν γνωρίζω ακόμη αν το θέμα της έρευνάς του ήταν το ίδιο με το δικό μας…

Γιώργος Σταματόπουλος

Κάναμε τη δουλειά μας και ξεκινήσαμε τον γυρισμό για την εφημερίδα. Φτάνοντας προς το κέντρο πέσαμε σε μεγάλη κίνηση -μες στη φούρια μας για το ρεπορτάζ ξεχάσαμε την πορεία φοιτητών και εκπαιδευτικών εναντίον του απαράδεκτου νομοσχεδίου για την Παιδεία. Ενα σύνθημα ακουγόταν από μακριά που μας έκανε να ανατριχιάσουμε: «Φασίστα, σκουπίδι, Χρυσοχοΐδη». Σκληρό, δεν λέω, αλλά υπαρκτό, εννοώ ακουστικά.

Και το έλεγε η αντιπολίτευση ότι αυτός ο νόμος που προβλέπει αστυνομία στα Πανεπιστήμια είναι χουντικής χροιάς. Στην Ομόνοια η αστυνομία είχε με ζήλο επιδοθεί στη σύλληψη νεαρών και ήδη αρχίσαμε να κλαίμε από τα άφθονα χημικά κρότου λάμψης -πώς τα λένε, που αφειδώς χρησιμοποιούσαν τα ένστολα όργανα της τάξης και της ασφάλειας.

Αρχίσαμε δε να αναρωτιόμαστε μήπως τελικά έχει δίκιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Δημόσιας Τάξης για να συνεννοούμεθα), που ισχυρίζεται ότι οι πανεπιστημιακοί [όσοι εμπλέκονται πριν από, κατά, και μετά την πανεπιστημιακή τους πορεία] είναι εθισμένοι στη βία! Τι είδους αυθαίρετα φροϋδικά [παρα]ληρήματα είναι αυτά μόνο ο ίδιος γνωρίζει -εκτός εάν έχει κόψει τελείως καπίστρι· και μετά ποιος να τον συγκρατήσει; Ο υπουργός αυτός νομίζει ότι θα επιφέρει την τάξη και την ησυχία και την ασφάλεια στην ελληνική κοινωνία αφότου ανέβλεψε και λούστηκε στο φως το δεξιόν με το οποίο θα μας φωτίσει. Ισως και να μην καταλαβαίνει τον επικίνδυνο δρόμο που ανοίγει για τους μελλοντικούς υπηκόους [διότι με τέτοια αστυνομοκρατία πολίτες δεν θα υπάρχουν ούτε για δείγμα -πού να βρεθούν;] Είναι πιθανό, μες στη μεγαλομανία του να μη συνειδητοποιεί ότι τα μέσα του για να επιτύχει τους «φιλόδοξους» στόχους του είναι ο αυταρχισμός, η βία, η αστυνομική τρομοκρατία, οι αθρόες συλλήψεις διαμαρτυρόμενων για το δίκιο τους πολιτών-εργαζόμενων.

Το βράδυ, ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ -ε, όλα τα λεφτά που λένε, ήταν το βλέμμα του δημοσιογράφου που άκουγε τον κ. Μητσοτάκη: συγκαταβατικό, ειρωνικό, σχετλιαστικό, απαξιωτικό. «Τι μας λες, άνθρωπέ μου;», ήταν σαν να έλεγε. Απτόητος ο πρωθυπουργός είπε τα δικά του [τα συνηθισμένα ωραϊστικά για τον εαυτό του και την κυβέρνησή του]. Πάει και το ρεπορτάζ, πάνε όλα.

efsyn.gr