Η έρημη χώρα και οι ανίκανοι

Η έρημη χώρα και οι ανίκανοι

  • |

Αμα παρακολουθείς, αναγκαστικά, ελληνική τηλεόραση νομίζεις ότι είσαι ηλίθιος -άσε που αυτό μπορεί να συμβαίνει, για δύο λόγους: είτε είσαι πραγματικά και δεν σ’ το έχει πει κανένας είτε σε έχουν καταντήσει ηλίθιο. Διαπιστώνεις αίφνης ότι η ζωή έχει σταματήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ότι όλα έχουν επικαλυφθεί από το χιόνι που «έπληξε» την πρωτεύουσα. Πάνε και τα λοκντάουν, πάνε και οι εμβολιασμοί· έπαψαν όλα αυτά, λες διά μαγείας, να είναι προβλήματα.

Γιώργος Σταματόπουλος

Τόσοι πόντοι χιόνι στο Σύνταγμα, τόσοι στην Ομόνοια, δυσκολίες στα βόρεια προάστια, επίσης στα νότια, κυρίως στο Φάληρο του ΣΚΑΪ, εντυπωσιακή εικόνα η Ακρόπολη, λευκό πανόραμα οι αθηναϊκές γειτονιές, ναι· όλα αυτά είναι ελκυστικά αφού σπάνια βλέπει κανείς χιονισμένη την πρωτεύουσα. Σημαίνει αυτό ότι σταμάτησε κάθε δραστηριότητα; Οτι συρρικνώθηκε η πολιτική ζωή; Οτι έπαψε η άσκηση της πολιτικής;

Επιμένουμε στον αφανισμό της πολιτικής ζωής διότι όλες οι άλλες κρίσιμες εκφάνσεις της [της ζωής] όπως η οικονομική και η πολιτισμική έχουν προ πολλού εξαϋλωθεί -μην πω εξοριστεί με ιδιαίτερα «λεπτούς» χειρισμούς, με σχεδόν χειρουργική ακρίβεια, από την κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων. Μπορεί να λευκάνθηκαν τα πάντα στην Αθήνα, ουδέν όμως διελευκάνθη· παραμένουν η καταστολή και η αδιαφάνεια -και η κυβερνητική αλαζονεία.

Ενας δημοσιογράφος (;), πρωί πρωί στον ΣΚΑΪ, δεν έπαυε να δίνει συγχαρητήρια στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που, μόνος αυτός, αποφάσισε και διέταξε το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθήνα-Θεσσαλονίκη για να αποφευχθεί, είπε ο καψερός, η ταλαιπωρία των οδηγών από το βέβαιο, κατ’ αυτόν, κλείσιμο της Εθνικής.

Δεν πέρασε από το μυαλό αυτού του δημοσιογράφου (;), ούτε βεβαίως από την κούτρα του νυν δεξιού υπουργού, ότι ένα σοβαρό κράτος θα μπορούσε, με απλά μέσα, να μεριμνήσει ώστε να παραμείνει ανοικτή η εθνική οδός, όπως κάνουν όλα τα ευρωπαϊκά τουλάχιστον κράτη με πολύ βαρύτερες κλιματικές συνθήκες χειμώνα. Ενας άλλος συνάδελφος (;), εκπομπάρχης αυτός, προσπάθησε τάχα να πει ότι η αντιπολίτευση κάνει κριτική σε αυτήν την υπουργική απόφαση. «Ποιος τη γράφει μωρέ την αντιπολίτευση;», ήταν η απάντηση του φωστήρα αυτού της ενημέρωσης. Φταίμε βέβαια κι εμείς που καθόμαστε σαν χάννοι και τους ακούμε, αλλά δεν μπορείς να το αποφύγεις υπό τέτοιες συνθήκες αφόρητου εγκλεισμού -τι να κάνουμε;

Για τα ελληνικά μίντια όλα κύλησαν μέλι-γάλα κατά τη χιονόπτωση. Ας κόπηκε η Ελλάδα στα δύο μετά την αψυχολόγητη απόφαση του υπουργού της Ελλάδας, ας μη λειτουργούσε ο Ηλεκτρικός από τον Πειραιά ώς την Ομόνοια, ας είχαν μείνει τα μισά νοικοκυριά της Αθήνας χωρίς νερό και ρεύμα, η «μαγεία» του χιονιού τα κάλυπτε όλα. Μια Αθήνα έρημη από την ανικανότητα των κυβερνώντων να διαχειριστούν μια απλή κακοκαιρία. Ερημο κέντρο, έρημοι δρόμοι, έρημη χώρα. Φιλελευθερισμός [για ολίγους] να σου πετύχει.

Και αν πεις ότι δεν ήξεραν για τα καιρικά φαινόμενα; Φαντάζεται κανείς τι θα γινόταν εάν ήταν κάτι έκτακτο -αλλά, τι λέω, σαν έκτακτο φαινόμενο αντιμετωπίστηκε η ωραία χιονόπτωση. Ετσι είναι όμως οι άνθρωποι της καταστολής: ανεύθυνοι και δειλοί -μεταθέτουν κάθε ευθύνη τους στον κακό μας τον καιρό [και στους πολίτες]. Μόνη λύση γι’ αυτούς είναι η βία [πάσης μορφής]. Αρκεί οι πολίτες να βλέπουν τουλάχιστον.

.efsyn.gr