Κόκκινη κλωστή δεμένη…

Κόκκινη κλωστή δεμένη…

  • |

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια χώρα κοντά μας, προνοητικός επιχειρηματίας άρχισε να μαζεύει μεταχειρισμένα λεωφορεία «σκουπίζοντας» γειτονικές χώρες, εντός ή εκτός κοινής αγοράς. Αποδείχτηκε τυχερός, γιατί μια νέα κυβέρνηση βρήκε καλή ιδέα να ακυρώσει δρομολογημένους διαγωνισμούς καινούργιων λεωφορείων, για να επιλέξει μεταχειρισμένα που είχαν… σχεδόν το ίδιο κόστος με καινούργια (ok, τα πουλούσε μισοτιμής, αλλά μιλάμε για λεωφορεία 10-15 ετών που έχουν αποσυρθεί).

Πρώτα πήραν από αυτά τα λεωφορεία (εποπτευόμενοι από το υπουργείο Μεταφορών) συνεταιρισμοί, κάτι σαν τα δικά μας ΚΤΕΛ. Ακολούθησε μεγάλη πόλη στα βόρεια, με παραχώρηση 35 γραμμών σε ιδιώτες και λίζινγκ μεταχειρισμένων. Οταν ήρθε η σειρά της πρωτεύουσας, παραχωρήθηκαν 70 γραμμές σε ιδιώτες (με μεταχειρισμένα λεωφορεία από τον ίδιο επιχειρηματία) εν όψει διαγωνισμού που με πολλά ταρατατζούμ ανακοίνωσε ο κρατικός φορέας για άλλα 300 μεταχειρισμένα, που θα πλήρωνε κι αυτά παπορίσια.

Ομως, εμφανίστηκαν κι άλλοι επιχειρηματίες. Μετά από μήνες φημών, ακυρώθηκε από νομικό όργανο, που προηγουμένως είχε εγκρίνει παρόμοιο διαγωνισμό άλλης πόλης, μέσα σε μόλις 3 εργάσιμες, με μια δικαιολογία που έμοιαζε αστεία -κάτι για παράθυρα που δεν ανοίγουν εκ κατασκευής ακούσαμε, αλλά μετά… μπορεί και να ανοίγουν.

Οσοι διάβασαν προσεκτικά, έμαθαν ότι πάνω από 50 από τα προσφερόμενα λεωφορεία είχαν ύψος πατώματος στα 37 εκατοστά (δηλαδή είχαν έρθει κρυφά από γειτονική χώρα στα ανατολικά, που είχε άλλες προδιαγραφές), ενώ μία από τις κύριες προσφορές είχε 3 διαφορετικές τιμές. Εγινε και μία προσφυγή…

Φήμες εδώ και μήνες έλεγαν ότι θα δοθούν περισσότερες γραμμές σε ιδιώτες. Και, ω του θαύματος, επιχειρηματίες από ένα πολύ μεγάλο νησί στα νότια της χώρας ετοιμάστηκαν να φέρουν άλλα 200 (μεταχειρισμένα) λεωφορεία σε νέες γραμμές που θα παραχωρηθούν… προσωρινά ασφαλώς -και άλλα 100 λεωφορεία, από ένα άλλο «νησί», στα δυτικά της χώρας.

Και ζήσαν αυτοί καλά…

efsyn.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος