Το προφανές φάρμακο για την ανισοκατανομή του πλούτου είναι η θεσμικά επιβεβλημένη δικαιότερη κατανομή του

Το προφανές φάρμακο για την ανισοκατανομή του πλούτου είναι η θεσμικά επιβεβλημένη δικαιότερη κατανομή του

  • |

Οι γραμματείς των πολυτελών οργανισμών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όπως η κ. Αλίσια Μπάρσενα της Περιφερειακής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, έχουν σταθερές απόψεις. Μας διαβάζουν τακτικά απ’ το υπεύθυνο βήμα τους εκθέσεις διπλωματικής κομψότητος που, χρονιά με τη χρονιά, παραμένουν καταθλιπτικά πανομοιότυπες.

Παρατηρούν πως οι εισοδηματικές διαφορές μεταξύ εθνών και κοινωνικών ομάδων -όχι τάξεων, προς Θεού- εντείνονται. Διαπιστώνουν (άκουσον, άκουσον!) ότι το κόστος της ανισοκατανομής του πλούτου είναι δυσβάστακτο για την ασθενούσα πλευρά της ανθρωπότητας και λυπούνται πολύ για τα διευρυνόμενα «διαρθρωτικά χάσματα» (sic!). Προτείνουν (τί τολμηρό!) τον εμβολιασμό των εξαθλιωμένων νοικοκυριών με έκτακτα επιδόματα και εισηγούνται (αορίστως φυσικά) προγράμματα που θα ανταποκρίνονται σε βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.

Του Ηρακλή Λογοθέτη

Κάποτε μάλιστα ανεβάζουν τον ρητορικό τους τόνο σε επαναστατικά ύψη και μας καλούν θαρρετά ν’ αφήσουμε πίσω μας «την κουλτούρα των προνομίων» (διπλό sic!). Μετά τις λυρικές εξάρσεις, εντούτοις, επέρχεται μία κάποια κατήφεια. Γιατί, διατείνονται φαρισαϊκά, «δεν γνωρίζουμε ακόμα με ποιο τρόπο θα υπάρξει έξοδος από την κρίση ούτε ποια θα είναι η ταχύτητα της διαδικασίας αυτής».
Αντιφάσκουν χονδροειδώς, βέβαια, αφού έχουν ήδη παραδεχθεί ότι η μόνη ταχύτητα που αναπτύσσεται είναι εκείνη που θέτει στο περιθώριο τεράστιους πληθυσμούς. Προκρίνουν την παρηγοριά μίας επιδοματικής πολιτικής που εξωθεί τις μάζες σε συλλογική επαιτεία και ψηφοθηρικά εξαργυρώσιμη υποτέλεια. Και παρασιωπούν ότι το προφανές φάρμακο για την ανισοκατανομή του πλούτου είναι η θεσμικά επιβεβλημένη δικαιότερη κατανομή του. Η οικονομική τρομοκρατία, όπως γράφει σε πρόσφατο σχόλιό της και η Despina Tzova
, είναι η πιο εκτεταμένη και η αγριότερη όλων, επειδή, αδειάζοντας το στομάχι, ταπεινώνει την ψυχή του ανθρώπου. Ας προτείνουν λοιπόν και μια φορά οι Γραμματείς κάτι συγκεκριμένο: Οι διακεκριμένοι μεγιστάνες της φοροκλοπής και τα διοικητικά συμβούλια των ληστρικών εταιρειών τους να υπαχθούν στον αντιτρομοκρατικό νόμο και να τιμωρούνται για τα εγκλήματά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του.

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.