Οσα δεν φέρνει ο χρόνος

Οσα δεν φέρνει ο χρόνος

  • |

Ποιος να φανταζόταν λίγους μήνες πριν ότι θα χρειαζόταν τόσος λίγος χρόνος, ούτε καν μήνας, για να έρθουν τα πάνω κάτω στο ελληνικό θέατρο. Ο Δημήτρης Λιγνάδης όχι μόνον εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, αλλά βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος κατηγορούμενος για βιασμούς ανηλίκων.

Έφη Μαρίνου

Ο Στάθης Λιβαθινός, που τόσο είχε συνδέσει κάποτε τα όνειρά του με τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, εξαναγκάστηκε κι αυτός να παραιτηθεί από καθηγητής της σχολής ύστερα από κατηγορίες των σπουδαστών για «πρακτικές διδασκαλίας», αυταρχική, απαξιωτική και ομοφοβική συμπεριφορά. Δύο σκηνοθέτες-ηθοποιοί που δεν μας επιτρέπουν να πούμε το όνομά τους -ούτε που χρειάζεται καθώς όλοι καταλαβαίνουμε για ποιους πρόκειται- έχουν καταγγελθεί από… δεκάδες γυναίκες ηθοποιούς για σεξουαλική παρενόχληση. Ο ένας μάλιστα, λαμπερός κωμικός, άκρως πετυχημένος, κατηγορείται για απόπειρα βιασμού ή και βιασμό. Ακολουθούν κι άλλοι απ’ ό,τι μαθαίνουμε, μερικοί κατείχαν και κατέχουν σήμερα θεσμικές θέσεις, κάποιοι ξεπηδούν από το ένδοξο παρελθόν…

Το θέμα Λιγνάδη έφτασε στο Κοινοβούλιο, αναζητώντας τις πταίει για την επιλογή του συγκεκριμένου ανθρώπου στη θέση του διευθυντή του πρώτου θεάτρου της χώρας. Καλλιτέχνες ζητούν την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, ενώ «56 παράγοντες του πολιτισμού» τη στηρίζουν ζητώντας να μην πάει πουθενά… Ο συνήγορος του Δ. Λιγνάδη δίνει καθημερινά ρεσιτάλ ομοφοβικών φρονημάτων αποδίδοντας τη δίωξη του πελάτη του σε σκευωρία μέτριων ηθοποιών και αριστερών επίσης, ενώ απειλεί με μηνύσεις όσους και όσες του… αντιμιλούν. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών παλεύει να αντεπεξέλθει με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αξιοπρέπεια, αλλά μια και το καλοκαίρι έρχεται -υγειονομικά θα είναι καλύτερο από το περσινό, μας διαβεβαιώνει η κυβέρνηση- το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα δουλέψουν οι ηθοποιοί, πώς θα μοιραστεί φέτος, την εποχή της απόλυτης ένδειας για το θέατρο, το δημόσιο χρήμα.

efsyn.gr