Το πρόβλημα είναι δομικό

Το πρόβλημα είναι δομικό

  • |

Ο γράφων είναι ένας από εκείνους που ενοχλήθηκαν με τα ήξεις αφήξεις της κυβέρνησης στο θέμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη. Η ενόχληση πηγάζει και από τη διαχείριση στο εορταστικό τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, τότε που η απόφαση να τελεστεί παρουσία εκατοντάδων πιστών η δοξολογία στον ιερό ναό όπου βρίσκονται τα λείψανα του πολιούχου της πόλης εκτίναξε τον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες και γέννησε έναν εφιάλτη στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Κώστας Πετρωτός

Κοινό γνώρισμα της διαχείρισης και στις δύο περιόδους, τα πολύ αργά αντανακλαστικά των κέντρων αποφάσεων. Προφανώς οι ευθύνες βασικών κυβερνητικών στελεχών είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο πεποίθησή μου είναι ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Για την ακρίβεια, δομικό. Δεν μου αρέσει να επικαλούμαι τον –βολικό σε πολλές περιπτώσεις για να κρύβουμε τα λάθη κάτω από το χαλάκι– διαχωρισμό Βορρά-Νότου, στην περίπτωση της διαχείρισης της πανδημίας όμως, ένα από τα αρνητικά στοιχεία που αναδεικνύονται είναι ο υδροκεφαλισμός του ελληνικού κράτους.

Δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, φυσικά. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και η Θράκη, τα νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο και άλλες περιοχές. Είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η ελληνική κρατική δομή πρέπει να αλλάξει. Η αποκέντρωση υπήρξε σύνθημα άλλων δεκαετιών που, δυστυχώς, έχει εγκαταλειφθεί, είναι όμως ανάγκη να επανέλθει ξανά στο προσκήνιο με συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του συντεταγμένου κράτους και όχι απλά ως σύνθημα του τύπου «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα». Προφανώς, για να συμβεί αυτό οφείλουν και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί η πικρή αλήθεια είναι ότι το κράτος των Αθηνών, πολλές φορές, αποτέλεσε μια βολική δικαιολογία για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.