Είκοσι στρατηγοί κινάν και παν…\του Ηρακλή Λογοθέτη

Είκοσι στρατηγοί κινάν και παν…\του Ηρακλή Λογοθέτη

  • |

Είκοσι στρατηγοί κινάν και παν…
…όχι για πόλεμο στο μακρινό το Ιράν αλλά για πραξικόπημα στην πατρίδα τους, τη Γαλατία. Με καλό σκοπό σκοπό εννοείται: να τη σώσουν από τους ισλαμιστές προτού καταντήσει Γαλατιστάν. Βέβαια είναι απόστρατοι. Λοιδορούνται από τον τύπο ως “στρατηγοί της παντόφλας” και η εξαγγελία του κινήματός τους επιχειρείται να διασκεδαστεί ως γραφική.

Έτσι η γαλλική κυβέρνηση υποβαθμίζει έως εξαφανίσεως το ζήτημα και η υπουργός άμυνας Παρλί περιορίζεται σε αόριστες παρόλες για την αντιμετώπιση των ενεργών συνοδοιπόρων τους στο στράτευμα. Να θυμίσουμε πάντως στους έχοντες ασθενή μνήμη, ότι όλοι οι δικτάτορες στα πρώτα τους αδέξια βήματα φαντάζουν γραφικοί.

Η χειμαρρώδης αυταρέσκεια του Μπενίτο τον έκανε κατάληλλο περισσότερο για προπομπό ελαφρού θιάσου παρά για Ντούτσε της Ιταλίας και ο υστερικός δεκανέας με το γελοίο μουστακάκι φαινόταν ικανός μόνο για να βγάζει αφρίζοντες αντισημιτικούς λόγους στις μπυραρίες του Μονάχου.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι η κωμική παρότρυνση για την αναγκαιότητα επιβολής στρατιωτικού νόμου αλλά το ότι η εκδήλωσή της προλειαίνει το έδαφος για σοβαρότερες και περισσότερο έμπρακτες αμφισβητήσεις της αστικής δημοκρατίας. Να θυμίσουμε επίσης ότι η προετοιμασία του πυροβολικού πριν από την έφοδο για την κατάληψη μίας πόλης, μοιάζει σε όσους βρίσκονται έξω από την εμπόλεμη ζώνη με φαντασμαγορία πυροτεχνημάτων.

Μα και η πιό ακίνδυνη κροτίδα υπολείπεται από τη βόμβα μόνο σε όγκο. Όταν και εάν της επιτραπεί να τον αποκτήσει, η γαλλική ελίτ που σήμερα κάνει την πάπια, θα νιώσει τον κρότο στ’ αυτιά της – αλλά για τη γαλλική κοινωνία και την Ευρώπη γενικότερα θα είναι πλέον πολύ αργά.

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.