Ο Πουαρό στα Γλυκά Νερά

Ο Πουαρό στα Γλυκά Νερά

  • |

«Ποιος τον έφερε αυτόν εδώ;» Τα golden boys του κ. Χρυσοχοϊδη μάλλον δεν θα ενθουσιάζονταν αν μια χρονομηχανή τούς έφερνε τον διάσημο ντετέκτιβ για να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας της όμορφης Καρολάιν (και του στραγγαλισμού του σκύλου, μην το ξεχνάμε). Στο σύμπαν του Πουαρό δεν υπήρχαν βιομετρικά βραχιολάκια, ικανά να αποκαλύψουν τον χρόνο θανάτου, ούτε κινητά τηλέφωνα που θα μαρτυρούσαν τις κινήσεις του δήθεν ακινητοποιημένου συζύγου μέσα στη μοιραία μαιζονέτα, ούτε ίνστανγκραμ που θα φανέρωνε το προφίλ των εμπλεκόμενων προσώπων. Ούτε μια κυρία ψυχολόγος.

Μαριάννα Τζιαντζή

Αυτό που μετρούσαν στα μυθιστορήματα της Αγκαθα Κρίστι ήταν οι διανοητικές λειτουργίες του Πουαρό (τα περίφημα «φαιά κύτταρα» του εγκεφάλου), οι συσχετισμοί, η μελέτη της ανθρώπινης φύσης, η φαντασία, άντε και μερικές υλικές ενδείξεις (π.χ., ένα αποτύπωμα παπουτσιού στη λάσπη, ένα μανικετόκουμπο, ένας ασυνήθιστος θόρυβος).

Όμως εδώ οι κομπιουτεράδες της Αστυνομίας είχαν τον πρώτο λόγο. Χάρη στην τεχνολογία, βρέθηκαν οι αντιφάσεις, οι σκοτεινοί κόμποι. Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε όλο το οικοδόμημα των αδίστακτων ληστών, που επινοήθηκε από τον σύζυγο αλλά γιγαντώθηκε από τα ΜΜΕ, την αστυνομία και τις δηλώσεις επισήμων (π.χ. του υπουργού Προστασίας του Πολίτη) και την κυβερνητική υπόσχεση περί «αυστηροποίησης» των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα.

«CSI α λα ελληνικά». Στις λέξεις αυτές συνοψίζεται η τραγωδία των Γλυκών Νερών. (Τι «γλυκά»; Θολά, θολωμένα, μαύρα). Εγκλήματα της νέας εποχής και ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο της νέας τεχνολογίας. Οι Μεγάλοι Αδελφοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, έχουν ή μπορούν, εφόσον το θελήσουν, να έχουν τον καθένα από εμάς στο τσεπάκι τους. Να παρακολουθούν ζωντανούς και αποθαμένους. Σχεδόν να διαβάζουν τη σκέψη μας. Και η ομολογία του πιλότου μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι αυτό είναι για καλό – και ας μην είναι.

Αυτό που έλαμψε δεν ήταν μόνο η αλήθεια, αλλά κυρίως η παντοδυναμία των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, ελέγχου, επιτήρησης. Ποιος έχει ανάγκη τον μεσιέ Ηρακλή Πουαρό, με το παπιονάκι, το καπελάκι, το τσιγκελωτό μουστάκι και τους περίτεχνους συλλογισμούς του; Ας τον βάλουμε στη ναφθαλίνη, στο χρονοντούλαπο της μυθοπλασίας και της ιστορίας.

efsyn.gr/