Ο βιαστής και η κομμένη γλώσσα\\του Ηρακλή Λογοθέτη

Ο βιαστής και η κομμένη γλώσσα\\του Ηρακλή Λογοθέτη

  • |

Σε μία από τις ομόκεντρες εκδοχές του μύθου, ο βασιλιάς Τηρέας ορέγεται την αδελφή της γυναίκας του. Τη βιάζει και της κόβει τη γλώσσα για να μη μιλήσει. Η Φιλομήλα όμως κεντάει υπομονετικά το μαρτύριο της και το υφαντό με την εξεικόνιση του βιασμού της φτάνει στα χέρια της αδελφής της και μαρτυρά την αλήθεια.

Έτσι, ενώ συνήθως ο μύθος συμβολίζει και η ζωή κυριολεκτεί, καμιά φορά η καθιερωμένη τους τάξη αντιστρέφεται. Οι λειτουργικοί πόλοι συνεκφοράς της αλήθειας αλλάζουν θέση. Ο μύθος αποτυπώνει αδρά και με ανελέητη διαύγεια την πραγματικότητα ενώ η τρέχουσα ζωή ζαλώνεται, ζαλισμένη από την ένοχη σιωπή, το φορτίο της επαχθούς μεταφοράς και των συγκοπτόμενων συμβολισμών. Ο βιαστής δεν σταμάτησε ποτέ να κόβει τη γλώσσα του θύματός του.

Μόνο που σήμερα, στη γλώσσα της οδυνηρής πραγματικότητας του αποπνιγμού, κομμένη γλώσσα είναι η άναρθρη και σωπασμένη, η δεμένη από την ανυπαίτια ενοχή σε άλυτο κόμπο: στον ολέθριο δεσμό της συνενοχής στον οποίο ενέχεται ολόκληρη η κοινωνία και πρωτίστως οι στενοί συγγενείς. Αυτοί που έχοντας γνώση δεν μιλούν και βυθίζουν το οικείο τους θύμα στην απόγνωση μίας ψευδούς οικογενειακής γαλήνης — που για τα μάτια του κόσμου πρέπει να μείνει αδιατάρακτη. Το κέντημα της Φιλομήλας, βελονιά τη βελονιά, παίρνει καμιά φορά χρόνια να τελειώσει. Και είναι κρίμα γιατί όσο οι βελόνες αργούν, οι βιαστές επισπεύδουν.

Αυτές τις μέρες δικάζεται ξανά στη Γαλλία η Βαλερί Μπακό για τον φόνο του άντρα που ως πατριός της τη βίαζε από τα 12 με την ανοχή της μητέρας της, την άφησε έγκυο στα 17, την παντρεύτηκε και την εκπόρνευε. Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, συγκαταριθμώντας στην ποινή τα 23 χρόνια του μαρτυρίου της, ζητούν να της δοθεί οριστική χάρη. Από την πλευρά μου, παρότι εναντίον της αυτοδικίας, θα πρότεινα για το εξαιρετικό της περιστάσεως και μετάλλιο ανδρείας.