Είναι, απλώς, ο άνθρωπος

Είναι, απλώς, ο άνθρωπος

  • |

Είναι υποκριτικό να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν, εδώ και είκοσι τρεις-είκοσι τέσσερις αιώνες, γνωρίζουμε (;) ότι «τίποτα το ανθρώπινο δεν μας είναι ξένο» (Μένανδρος-Τερέντιος). Ο άνθρωπος μπορεί να προβεί και να ανακαλύψει τη μεγαλύτερη βαρβαρότητα. Οσες φωτεινές δυνάμεις παρελαύνουν εντός των σπλάχνων άλλες τόσες σκοτεινές ανταγωνίζονται -μένει στην Παιδεία και τον πολιτισμό ποιες δυνάμεις θα φέρουν στην επιφάνεια. Αλλά ούτε η παιδεία ούτε ο πολιτισμός έχουν σταθεί ικανές «ενέργειες» να αποτρέψουν την εκδήλωση των σκοτεινών δυνάμεων. Ούτε τέρας είναι ο νεαρός πιλότος, ούτε μας ήρθε από άλλον πλανήτη, όπου ζουν στυγεροί δολοφόνοι -είναι, απλώς, ο άνθρωπος [όταν ηλικιώνεται όχι με αξίες αλληλεγγύης αλλά με αυτές του ανταγωνισμού και πρωταγωνισμού, ναρκισσσισμού και λοιπά]. «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος…».

Γιώργος Σταματόπουλος

Για ακόμη μία φορά τα τηλεοπτικά κανάλια, περήφανα, μας έδειξαν πόσο κακό κάνουν στην επικοινωνία και πόσο χυδαία διαμορφώνουν μία κουλτούρα που δεν σέβεται τη σοβαρότητα και τον πολίτη. Για ακόμη μία φορά παρέλασαν από αυτά τα κανάλια όλοι εκείνοι οι «ειδικοί», οι έξυπνοι, αυτοί που είχαν καταλάβει από την αρχή ποιος είναι ο ένοχος· όλα τα σαΐνια της Ελληνικής Αστυνομίας που…- δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν; Πότε πάνε στη δουλειά τους; Δεν κουράστηκαν να λένε [ακριβώς] τα ίδια και τα ίδια σε όλα [μα σε όλα!] τα κανάλια που εμφανίζονται; Δεν κουράζονται; [Δεν λέω εάν ντρέπονται, θα ήταν περιττό νομίζω].

Ολοι αυτοί εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους, αυτό δα έλειπε, επιδαψιλεύουν εύσημα και πρεσβεία στην Αστυνομία αλλά ούτε κιχ για την Πολιτεία που αδιαφορεί αλλά και προάγει αξίες ανισότητας και τυφλού εγωισμού, για την κοινωνία που έχει χάσει με τη σειρά της κάθε τι αυτοπροστατευτικό. Δεν ενδιαφέρουν αυτά τους «ειδικούς», τους ντετέκτιβ, τους ψυχολόγους, τους δικηγόρους, τους δημοσιογράφους και κάθε λογής πολιτικούς. Τους ενδιαφέρει μόνο να βγάλουν τα συντηρητικά και ξενοφοβικά απωθημένα τους: οι ληστές ήσαν αλλοδαποί, τα ισόβια να γίνουν ισόβια πραγματικά λ.χ. -μόνο για επαναφορά θανατικής καταδίκης δεν ακούσαμε.

Αμα θολώσει το μυαλό του καθενός -και υπάρχουν ένα εκατομμύριο λόγοι σήμερα να συμβεί κάτι τέτοιο- ουδείς είναι σε θέση να το ξεδιαλύνει ή να το στομώσει από ό,τι έχει βάλει στόχο. Το ίδιο είναι, είτε εν ψυχρώ δολοφονήσει είτε εν θερμώ -και στις δύο περιπτώσεις γνωρίζει να ξεχωρίζει [πολύ καλά] το φονικό όργανο, τα άλλα είναι θέματα νομικά με λίγη δόση ψυχολογίας και κοινού αισθήματος δικαίου. Υποκρίνεται όποιος θεωρεί ότι σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις μόνο γεννημένοι δολοφόνοι μπορούν να προβούν, διότι αφού έτσι είναι ο άνθρωπος ο καθένας μπορεί να τις εκτελέσει [το θολωμένο του μυαλό].

Οι περισσότεροι των καναλιών βρήκαν την ευκαιρία να υμνήσουν το έργο της Αστυνομίας, που στην περίπτωση αυτή τουλάχιστον δεν κοιμήθηκε, όπως συνηθίζει να κάνει σε άλλες «δύσκολες» περιπτώσεις [να εντοπίσει τον αγνοούμενο χρυσαυγίτη Παππά, δείγματος χάριν -αλλά τι να πεις]. Αλλά είναι κοινός τόπος πλέον: αυτό είναι το επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας, αυτός είναι ο δημόσιος λόγος. Δημόσιος λόγος!

efsyn.gr