Μονομαχία κάτω από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

Μονομαχία κάτω από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

  • |

«Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει», όπως λέμε στα παραμύθια. Στην περίπτωση του Κινήματος Αλλαγής μπορεί η «κλωστή» να έχει και κόκκινο χρώμα, όπως προστάζει η απεικόνιση του σήματος εν μέσω και άλλων χρωμάτων της παλέτας, μπορεί όμως να έχει και το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ.

Από Μιχάλης Χαριάτης

Σε κάθε περίπτωση, στη φάση της εσωτερικής προεκλογικής περιόδου βαδίζει, πλέον, το Κίνημα Αλλαγής με την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου, πριν από λίγες μέρες, για την ηγεσία του κόμματος, με τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ και τα «Κάρμινα Μπουράνα» να παίζουν.

Από την παρουσίαση δεν έλειψαν, ωστόσο, οι έμμεσες αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος. «Αφήνουμε πίσω μας θέσεις πολιτικά κενές κι αμήχανες, τα γνωστά “ούτε-ούτε” και τις επικλήσεις σε μια αυτονομία, που αποτελεί μεν αυτονόητη επιλογή, αλλά δεν εμπεριέχει θετική και ενεργητική στάση πολιτικής» σημείωσε ο πρώην υπουργός.
Στην παρουσίασή του ο Λοβέρδος «τράβηξε» και τις διαχωριστικές γραμμές τόσο απέναντι στη Ν.Δ. όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τη Ν.Δ. σημείωσε πως είναι «το κόμμα των ελίτ, αποτελεί τον ιδεολογικό, αλλά και τον παραδοσιακό μας αντίπαλο». Ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον χαρακτήρισε ως «υπαρξιακό αντίπαλο», τόνισε πως «είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυταρχικές αντιλήψεις και πολιτικές που αντιλαμβάνονται τις θεσμικές εγγυήσεις της Δημοκρατίας ως αρμούς εξουσίας, τους οποίους μπορούν οι κυβερνήσεις να υφαρπάζουν».

Σφοδρή αντιπαράθεση

Σε ένα παιχνίδισμα πάντως της τύχης, η επισημοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας του Λοβέρδου για το «τιμόνι» του Κινήματος Αλλαγής έγινε την ημέρα που στην ολομέλεια η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυε «μύδρους» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ήταν, δηλαδή, η στιγμή που η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε στον πρωθυπουργό, για την τύχη του νομοθετήματος Χατζηδάκη, πως «αποτελεί σαφή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση μας η κατάργησή του αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν».

 

Μια δήλωση που άναψε το «φιτίλι» της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο. «Άκουσα την ομιλία σας και νόμιζα ότι άκουγα τον κ. Τσίπρα. Ένα κρεσέντο μηδενισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Να ξέρετε, όμως, ότι μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες» σχολίασε ο Μητσοτάκης, με τους πολιτικούς παρατηρητές να ερμηνεύουν τα λόγια του ως μια «παρέμβαση» στα εσωτερικά δρώμενα της Χαριλάου Τρικούπη.

.topontiki.gr