Ο ισχυρότερος σύμμαχος του ιού

Ο ισχυρότερος σύμμαχος του ιού

  • |

Σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data (Ο κόσμος μας μέσα από τα δεδομένα) έχει εμβολιαστεί μόλις το 26,9% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ο εμβολιασμός με μία δόση στις αναπτυσσόμενες χώρες αφορά μόλις το 1,1% των πολιτών τους. Η εικόνα δηλαδή του παγκόσμιου εμβολιασμού είναι το λιγότερο τραγική, όταν πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού της Γης είναι ανεμβολίαστοι άνθρωποι, ενώ ο εμβολιασμός στις φτωχές χώρες είναι απειροελάχιστος.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί τον καθρέφτη του σύγχρονου καπιταλισμού και της περιβόητης οικονομίας της αγοράς. Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει με κατάρρευση, το κοινωνικοπολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε δεν είναι σε θέση να προτάξει αυτόν τον κίνδυνο αλλά, ενεργώντας σύμφωνα με την ίδια του τη φύση, υποτάσσεται στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους των πολυεθνικών του φαρμάκου που παράγουν εμβόλια.

Γιώργος Πετρόπουλος

Το χειρότερο, που εύκολα το αντιλαμβάνεται κανείς, είναι ότι το περιβόητο τείχος ανοσίας είναι αδύνατο σε κάθε χώρα χωριστά ή σε ομάδα χωρών, αφού είναι ακατόρθωτο –όπως δείχνουν τα στοιχεία– να υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ιός έχει απεριόριστο χώρο στον πλανήτη να επιβιώνει και να μεταλλάσσεται διαρκώς, με νέα στελέχη του να πλήττουν την καρδιά των ανεπτυγμένων χωρών, απειλώντας, κάποια στιγμή, να τινάξουν στον αέρα το εμβολιαστικό πρόγραμμά τους.

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Και είναι μια αλήθεια που υπονομεύει σε κάθε χώρα –και στη χώρα μας– την αξιοπιστία οποιασδήποτε προσπάθειας γίνεται να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, να απαλλαγούμε από αυτήν και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Δεν χωράει αμφιβολία πως οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την προστασία της υγείας τους. Εξίσου αλήθεια όμως είναι πως τον μεγάλο σύμμαχο του ιού αποτελούν τα συμφέροντα των εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια.

efsyn.gr/