Ηθικό καθήκον…

Ηθικό καθήκον…

  • |

Βγάλε μάσκα, βάλε μάσκα. Μέτρα-«μπαλώματα» με το βλέμμα να αλληθωρίζει μεταξύ υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Σκέψεις για τρίτη δόση, ενόσω μεγάλο μέρος του πληθυσμού φοβάται ή αρνείται να κάνει καν την πρώτη.

Κίνητρα για εμβολιασμένους, περιορισμοί για ανεμβολίαστους και εκστρατεία ανοσοποίησης των μαθητών άνω των 12 ετών, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών και πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, καθώς η παραλλαγή «Δέλτα» -η εξ Ινδίας προερχόμενη- σαρώνει.

Μαργαρίτα Βεργολιά

Προβληματισμός των ειδικών ότι, ως έχουν τα πράγματα, υπάρχει κίνδυνος να προκύψει μία νέα παραλλαγή, ακόμη πιο μεταδοτική, ικανή να «αλώσει» τη μία από τις βασικές μας άμυνες απέναντι σε αυτόν τον διαρκώς εξελισσόμενο εφιάλτη: τα -κατά τα λοιπά ακριβοπληρωμένα στις φαρμακευτικές- εμβόλια. Η άλλη άμυνα έχει να κάνει με καθέναν από εμάς ξεχωριστά και με τα κράτη συνολικά: την ηθική ευθύνη.

Εν μέσω θέρους και ακραίων συνθηκών -φυσικών, εξαιτίας της ανθρωπογενούς καταστροφής της κλιματικής αλλαγής, και κοινωνικο-οικονομικών, λόγω κυβερνητικών χειρισμών της υγειονομικής κρίσης- αυτή δείχνει να πηγαίνει «περίπατο» ένεκα φρούδων προσδοκιών για οικονομική ανάκαμψη, αλλά και αδικαιολόγητης χαλάρωσης των -«μπουχτισμένων» από την πολύμηνη καραντίνα- τουριστών.

Αυτά ισχύουν στα ανεπτυγμένα κράτη, όπως στην Ε.Ε., όπου -όπως διαβάζω σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του EurActiv- χιλιάδες αδιάθετα εμβόλια κατά της Covid-19 πετιούνται πλέον στα «σκουπίδια», λόγω λήξης τους, την ώρα που μόλις το 1% του πληθυσμού στις χαμηλού εισοδήματος χώρες και το 28% των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Ακριβή επίσημα σχετικά στοιχεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι διαθέσιμα. Κάποιες από τις αδιάθετες και σύντομα ληγμένες δόσεις -κυρίως της AstraZeneca- αναμένεται να διατεθούν στο «παρά ένα» στο πρόγραμμα COVAX υπό τον ΠΟΥ για εμβολιασμούς σε φτωχότερες χώρες, που συνεχίζουν να μην έχουν επαρκή πρόσβαση στα εμβόλια και αποτελούν άλλη μία δυνητική «πηγή» επικίνδυνων παραλλαγών.

Αλλες δόσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, κρατιούνται στα εθνικά αποθέματα χωρών της Ε.Ε., με την προσμονή ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ίσως παρατείνει την ημερομηνία λήξης τους.

Καλές «ξέγνοιαστες» διακοπές, λοιπόν. Ο «λογαριασμός» έρχεται από Σεπτέμβρη…

efsyn.gr/