Μόνο για όσους δεν ενδιαφέρονται

Μόνο για όσους δεν ενδιαφέρονται

  • |

Κάθε φορά τα ίδια. Αντε και στρώσου, άντε και σκέψου, άντε και γράφε. Ρήματα, υποκείμενα, αντικείμενα, πράματα και θάματα γι’ ανθρωπινά σεινάματα κουνάματα. Και φυσικά, κάθε φορά, το θέμα να είναι ενδιαφέρον. Nα ενδιαφέρει τον αναγνώστη δηλαδής.

Νόρα Ράλλη

Να τον κρατήσει, μπας και διαβάσει μια γραμμή παραπάνω. Να τον αγγίξει, μπας και δώσει ένα ακόμη λεπτό απ’ τον χρόνο του και δεν μας παρατήσει, γραφιά και κείμενο μαζί, σύξυλους στα μισά. Να τον ιντριγκάρει και στο τσακίρ κέφι να τον προβληματίσει, μπας και μας ξαναψάξει και μας ξαναδιαβάσει. Γιατί εμείς θα είμαστε εκεί, βρέξει χιονίσει, πάντα έτοιμοι… για ένα ακόμη «μωρέ, δεν αγοράζω πια εφημερίδες», «καταλαβαίνω μεν, δεν προλαβαίνω δε», «μα εδώ που είμαι, δεν έρχονται εφημερίδες!».

Νισάφι πια, έγκωσα. Ποια δικτατορία του προλεταριάτου, μωρέ κατακαημένε Μαρξ; Πράμα δεν πιάνει μπροστά στη «δικτατορία του αναγνώστη». Που διαβάζει το πολύ έναν τίτλο (καλά, δεν μιλάμε να κοιτάξει ποιος υπογράφει το κείμενο ή τι μέρος του λόγου είναι και του λόγου του -αυτά πια ανήκουν στην Παλαιά Διαθήκη!). Και αυτόν τον τίτλο μάλλον απ’ το φατσοβιβλίο θα τονέ διαβάσει. Και, αν έχει κέφια και αν του κάνει κλικ, μπορεί κι αυτός να κάνει κλικ κι ίσως δει και πέντε γραμμές ακόμη, ίσα για να καταλάβει (αν καταλάβει) πως ο τίτλος καμία σχέση δεν έχει με αυτό που διαβάζει. Μια του κλέφτη, δυο του δημοσιογράφου, δεν θέλει και πολύ να χάσει το αναγνωστικό κοινό την εμπιστοσύνη του. Μια μούντζα βασιλικιά θα δώκει και τρέχα εσύ μετά ν’ αποκαταστήσεις τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας, το φελέκι μου.

Γι’ αυτό και ‘γω θα τιτλοφορήσω το μέγα τούτο πόνημά μου με αυτό που θέλω ακριβώς να πω: για όσους ΔΕΝ ενδιαφέρονται θα γράψω αυτή τη φορά. Αν τους καλομετρήσεις, περισσότεροι βγαίνουν. Θα γράψω πλήρως αδιάφορα πράματα για πλήρως αδιάφορους αναγνώστες!

Μια που το έγραψα και μια που το ένιωσα: μία κάποια ανακούφισις φουρφούρισε μέσα μου, ένα «ας πάει και το παλιάμπελο» ξύπνησε στα σωθικά μου, ένα ξαλάφρωμα, βρε αδερφέ, σιγομίλησε με τη νεύρωση στομάχου μου. Και μη νομίσει κανείς πως υποτιμώ το αδιάφορο κείμενο ή τον αδιάφορο αναγνώστη. Εδώ ολάκερες κυβερνήσεις στήνονται πάνω τους -και στα δύο. Φυσικά, οι υποψήφιοι κυβερνώντες δεν τους αποκαλούν με το πραγματικό τους όνομα. Αυτοί τους αποκαλούν με τον επίσημο χαρακτηρισμό τους. Είναι η λεγόμενη «μεσαία τάξη»… Κοινώς, «οι αδιάφοροι»!

Αυτή που νοιάζεται τι φουστάνι φόρεσε η Αγγελοπούλου-πρώην Καραγκούνα-νυν «πήρα τους Ολυμπιακούς, πήρα και το ’21, σας πήρα φαλάγγι γατάκια!». Αυτή που νοιάζεται για το πότε θα ξεκινήσει πάλι εκπομπή η εθνική μας τηλεπερσόνα, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές (τη Μεγενάκη λέω καλέ!). Αυτή που νοιάζεται μόνο για τον απαυτό της, γιατί «είδαμε τι πάθαμε και σαν νοιαστήκαμε για τους άλλους».

Και σαν τολμήσεις να ψελλίσεις «καλέ, τι πάθατε σαν νοιαστήκατε για τους άλλους;», σου πετάει ένα «τσιπρούλα είσαι κι εσύ ε; Αντε κάτσε στ’ αυγά σου τώρα και φάε Μητσοτάρχα στη μάπα». Αν, δε, ρωτήσεις «καλέ, πότε νοιαστήκατε για τους άλλους;», η μεσαία αυτή τάξη έχει γίνει ήδη μπουχός και άντε βρες τους.

Μαζί τους! Ξεκάθαρα! Αλλάζω στρατόπεδο και στέκομαι ολόρθα στο πλάι τους. Οχι, θα κάτσω ν’ ασχοληθώ αν το ξεπέρασμα της Χούντας γιορτάζεται στα Προεδρικά τα Μέγαρα -αυτά, που δεν έχει προκάμει να διακοσμήσει ακόμη η Ντιορέσσα Αψογοτάτη Μαρέβα. Και αν τη γιορτάζει μια κυβέρνηση που πράγματι έχει ξεπεράσει τη Χούντα σε πολλά, καθώς μέσα της ενυπάρχουν, σε στρατηγικές θεσμικές θέσεις, απομεινάρια της ίδιας αυτής Χούντας. Οχι, θα κάτσω να σκάσω επειδή ένας Μπογδάνος, με μια απλή φρασούλα («έγιναν τα δέοντα»), μπορεί να ακυρώνει το ανθρωπιστικό έργο ενός, που έχει σώσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Οχι, θα κάτσω να προβληματιστώ επειδή ένας ανώμαλος πήγε και ψαροτουφέκισε μια φώκια, σε ένα νησί, που μάλλον λέγεται Αλόννησος. Αντε τρέχα και πάνε γύρευε!

Γι’ αυτό σου λέω: Μαζί σας σύντροφοι! Εμπρός στον δρόμο της Αδιαφορίας! Αντέστε κι έρχομαι.

.efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.