Καταστροφή μιας γενιάς

Καταστροφή μιας γενιάς

  • |

Τη «Σχολική τάξη εν μέσω πανδημίας» παρουσίασε η UNICEF στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, εφιστώντας την προσοχή των κυβερνήσεων στην ανάγκη προτεραιοποίησης της επαναλειτουργίας των σχολείων. Πρόκειται για μια μακέτα τάξης φτιαγμένη από 168 άδεια θρανία, με κάθε θρανίο να αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε χώρες όπου τα σχολεία έχουν κλείσει σχεδόν καθολικά.

Γιώτα Τέσση

Σύμφωνα με τη UNICEF, 98 εκατομμύρια μαθητές σε 14 χώρες αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως στον Παναμά, το Eλ Σαλβαδόρ, το Μπανγκλαντές και τη Βολιβία. «Κάθε μέρα που περνάει παιδιά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διά ζώσης εκπαίδευση μένουν όλο και πιο πίσω, με τα πιο περιθωριοποιημένα να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Ενριέτα Φόρε, και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε οι σφραγισμένες πόρτες και τα κλειστά κτίρια να αποκρύψουν το γεγονός ότι το μέλλον των παιδιών μας έχει τεθεί σε παύση επ’ αόριστον».

Για τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, η επαναλειτουργία των σχολείων δεν πρέπει να περιμένει το τέλος της πανδημίας, ούτε τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και του προσωπικού. «Θα είναι ίσως αδύνατο να εμποδιστεί η αναπόφευκτη επίπτωση που θα υποστούν τα παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. Είτε πρόκειται για απώλεια μάθησης, ψυχολογικό στρες, έκθεση στη βία και τις καταχρήσεις, για απώλεια σχολικών γευμάτων και εμβολιασμών ή απουσία κοινωνικοποίησης, οι συνέπειες για τα παιδιά θα γίνουν αισθητές παντού: στις σχολικές τους επιδόσεις, στην κοινωνικοποίησή τους και στη σωματική και ψυχική υγεία τους» επισήμανε.

UNICEF και UNESCO καταλήγουν ότι «για να αποφευχθεί η καταστροφή μιας γενιάς απευθύνουμε έκκληση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Το κλείσιμο των σχολείων θέτει το μέλλον μας σε κίνδυνο μόνο και μόνο για τη διαφύλαξη κατά αβέβαιο τρόπο του παρόντος μας».

.efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.