Τα ξυλαράκια της Ολυμπίας και τα αντικείμενα του Τατοΐου

Τα ξυλαράκια της Ολυμπίας και τα αντικείμενα του Τατοΐου

  • |

Αντιλαμβάνομαι τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί ένα τόσο δραματικό γεγονός όσο οι πυρκαγιές, στον ανεξέλεγκτο βαθμό μάλιστα που εκδηλώνεται αυτές τις μέρες το φαινόμενο. Αλλά γι’ αυτό υπάρχει η κυβέρνηση. Για να διαχειρίζεται τις έκτακτες συνθήκες και να ενημερώνει γι’ αυτές.

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Ως προς την ενημέρωση που αφορά το κομμάτι του υπουργείου Πολιτισμού έχουμε κενά. Για τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του ΥΠΠΟ, περιοριστήκαμε ως εκ τούτου σε πληροφορίες τοπικών Μέσων, τηλεφωνήματα και δημοσιεύματα, όπως αυτό που μας έλεγε ότι η υπουργός «έκανε και συνολική αυτοψία στην περιοχή και εντόπισε στοιχεία που είναι εύφλεκτα (ξύλο, χαρτί) και ζήτησε να απομακρυνθούν»-διαπίστωση που μάλλον δεν τιμά τούς καθ’ ύλην αρμοδίους του χώρου (Εφορεία Αρχαιοτήτων και υπαλλήλους) καθώς η εμπειρία τους από την καταστροφική φωτιά του 2007 δεν θα έπρεπε να χρειάζεται υπουργική παρέμβαση για να συλλέγουν τακτικά ό,τι εύφλεκτο.

Ως προς το κτήμα Τατοΐου είχαμε άμεση ενημέρωση, με έμφαση στην επιχείρηση άμεσης μεταφοράς των ιστορικών αντικειμένων από τα διατηρητέα κτίρια των ανακτόρων σε ασφαλείς χώρους φύλαξης με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας. Εκτοτε δεν είχαμε άλλες ειδήσεις από επίσημη πηγή, αν και ανεπίσημες επιμένουν ότι πέραν των κτιρίων η περιοχή έχει γίνει παρανάλωμα. Αυτή ήταν και η αγωνία προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΠΟ που μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν, να γίνει το Μουσείο και να τοποθετηθούν όλα τα απαραίτητα συστήματα, αντικλεπτικά και πυρασφάλειας, είχαν προτιμήσει τα πολύτιμα αντικείμενα να φιλοξενούνται αλλού.

Τα έφερε άρον-άρον πίσω στο Τατόι ήδη από την αρχή της θητείας της η υπουργός, με αποτέλεσμα το μοναδικό ενημερωτικό δελτίο που έστειλε αυτές τις μέρες να επισημαίνει πόσο καίρια αντέδρασε επιτυγχάνοντας τώρα την απομάκρυνσή τους. Σκέφτομαι τον Χαρδαλιά που μέσα σ’ αυτή τη λαίλαπα έπρεπε να βρει και τρόπο για να πηγαινοέρχονται στο Τατόι τα αντικείμενα, όπως έκρινε η υπουργός, η ίδια που, αλλού, υποδεικνύει να απομακρύνονται ακόμα και τα ξυλαράκια από το χώμα.

efsyn.gr