Υπάρχουν ειδήσεις

Υπάρχουν ειδήσεις

  • |

Πρόσφατα ο παλαίμαχος Αγγλος ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ απέσυρε το αξίωμά του ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί». Οι νίκες της Αγγλίας στο φετινό Euro και παλιότερες άσχημες εμφανίσεις των Γερμανών τον υποχρέωσαν να το αποσύρει μέσω twitter. Αντίστοιχα μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ το 2016 ο πολιτικός επιστήμονας Φράνσις Φουκουγιάμα ανέβαλε το «τέλος της Ιστορίας».

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Ενα άλλο αξίωμα που πιστεύω ότι καταρρίπτεται είναι το περίφημο «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» που αποδίδεται στον Ουμπέρτο Εκο. Η φράση προήλθε από άρθρο του Εκο σε ιταλικό περιοδικό το 1990 και δημοσιεύεται σε τόμο με άρθρα του από την περίοδο 1967-1990 στον οποίο ο Ελληνας εκδότης (εκδ. Παρατηρητής) έδωσε τον περίφημο τίτλο το 1993. Το άρθρο του Εκο αναφερόταν στην εξαιρετική κάλυψη μιας εφημερίδας στα νησιά Φίτζι, όπου έκανε διακοπές, για την εισβολή των Ιρακινών στο Κουβέιτ το 1990.

Ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας, που έφυγε από τη ζωή το 2016, σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε την έλλειψη γεγονότων άξιων δημοσιογραφικής κάλυψης τον μήνα των διακοπών, αλλά περισσότερο αναφερόταν στα προβλήματα της λειτουργίας των παραδοσιακών ΜΜΕ. Εχοντας εργαστεί ως δημοσιογράφος αρκετούς Αύγουστους πλέον ξέρω ότι σίγουρα υπάρχουν ειδήσεις, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2015 όταν ψηφίστηκε το τρίτο Μνημόνιο και προκηρύχθηκαν εκλογές, το 2007, το 2018 και φέτος με τις φονικές-καταστροφικές πυρκαγιές, πέρσι και φέτος όπου καταγράφουμε την επέλαση του κορονοϊού κ.ο.κ. Επικαιρότητα λοιπόν υπάρχει και ο Εκο περισσότερο προβληματιζόταν για τον τρόπο κάλυψης-μετάδοσης, κάτι που ειδικά στην Ελλάδα σηκώνει τεράστια συζήτηση και δυστυχώς διαπιστώσαμε ξανά σε υπερθετικό βαθμό τις τελευταίες μέρες…

.efsyn.gr/