Βοήθειά μας

Βοήθειά μας

  • |

«Μια Παναγιά, μιαν αγάπη μου έχω κλείσει / σ’ ερημοκλήσι αλαργινό. / Κάθε βραδιά της καρδιάς την πόρτα ανοίγω, / δακρύζω λίγο και προσκυνώ…»

Το μήνυμα ξεκινούσε γλυκά, ρομαντικά με τους στίχους του Νίκου Γκάτσου. Αμέσως μετά όμως ακολουθούσε η γείωση: «Καλή Παναγιά! Να μας φυλά…» Στο καπάκι και το χάσταγκ #civilprotection (πολιτική προστασία δηλαδή) και τρεις ελληνικές σημαιούλες. Το εορταστικό μήνυμα συνοδευόταν από τη φωτογραφία μιας μεγαλύτερης ελληνικής σημαίας με φόντο έναν σκοτεινό, καπνισμένο ουρανό (από τις πρόσφατες πυρκαγιές, υποθέτω) κι έναν ήλιο που αχνοφαινόταν μέσα από τους καπνούς.

Κορίνα Βασιλοπούλου

Διαβάζοντας στο τουίτερ το μήνυμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τον Δεκαπενταύγουστο δεν ήξερες πραγματικά τι να κάνεις. Να αρχίσεις να τραβάς τα μαλλιά σου; Να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο; Να μεταναστεύσεις σε άλλη χώρα; Ή από άθεος ή αγνωστικιστής να το γυρίσεις στο «Κύριε ελέησον» και στο «βόηθα Παναγιά»; Γιατί, αν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο άνθρωπος που η κυβέρνηση όρισε αρμόδιο για να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, ζητά από την Παναγία να μας φυλάει, τι θα πρέπει να κάνει ένας κοινός θνητός;

Ναι, ξέρω. Ο υφυπουργός έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε (και όλη η κυβέρνηση, φυσικά). Ξέρω πως η παραίτησή του βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού (μανία κι αυτή με τις παραιτήσεις που στοιβάζονται σε συρτάρια). Ξέρω επίσης πως η θρησκεία, όπως και ο πατριωτισμός, είναι το καταφύγιο των απατεώνων. Και προσωπικά, τρομάζω όταν ακούω πολιτικούς, είτε πρόκειται για προέδρους των ΗΠΑ είτε για Ελληνες πρωθυπουργούς είτε για «απλούς υπουργούς», να συνομιλούν με τον Θεό και να επικαλούνται αγίους αντί να κοιτάξουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Και μετά το μήνυμα του υφυπουργού για την Παναγία, θυμήθηκα, δεν ξέρω πώς και γιατί, ένα ενδιαφέρον περιστατικό που μας είχαν μάθει στο σχολείο για τον γιο της Παναγίας ο οποίος τα… πήρε κρανίο όταν είδε εμπόρους, Φαρισαίους κι ένα κάρο αγιογδύτες μαζεμένους έξω από τον ναό, άρπαξε ένα ματσούκι και δεν άφησε… κολυμπηθρόξυλο. Και του χρόνου με υγεία.

.efsyn.gr