Η δήλωση Τσιτσιπά

Η δήλωση Τσιτσιπά

  • |

Η δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά πως είναι ανεμβολίαστος και ότι θα εμβολιαστεί εφόσον ο εμβολιασμός καταστεί υποχρεωτικός είναι άκρως αποκαλυπτική για τον λάθος τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία σε ό,τι αφορά τη σωστή ενημέρωση της κοινωνίας. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, παγκοσμίως γνωστός και ενδεχομένως πρότυπο για πολλούς λόγω των επιτυχιών του στον αθλητισμό, χρησιμοποιήθηκε πέρσι σε διαφημιστικό σποτ για να ενημερωθούν και να παρακινηθούν οι πολίτες ώστε να συμπεριφέρονται σωστά και με κοινωνική ευθύνη απέναντι στον ιό. Βέβαια πέρσι εμβόλια δεν είχαμε, αλλά ακούγαμε τότε τον κ. Τσιτσιπά να μας παρακινεί να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών, κάτι που ο ίδιος αρνείται να κάνει για τη σοβαρότερη εξ αυτών των οδηγιών η οποία αφορά τη χρησιμότητα του εμβολιασμού.

Γιώργος Πετρόπουλος

Δεν είναι κακό στα κοινωνικά μηνύματα να χρησιμοποιούνται άνθρωποι με θετική απήχηση στην κοινωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όποιος διαθέτει αυτή την απήχηση μπορεί να χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα οπουδήποτε. Για να υπάρξει όμως έλεγχος στο «ποιος, πού;», ειδικά όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την πανδημία, θα πρέπει η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πρακτική να τα υποτάσσει όλα στο παιχνίδι της επικοινωνίας. Δεν είναι όλα προπαγάνδα. Ιδιαίτερα τα ζητήματα της επιστήμης.

Αναμφίβολα ο κ. Τσιτσιπάς δεν ανήκει στην ομάδα των αντιεμβολιαστών που ονομάζουμε «ψεκασμένους». Ανήκει όμως στους σκεπτικιστές. Κι αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα γιατί η γνώμη του ισχυροποιεί την επιλογή εκείνων που κλίνουν προς το να μην εμβολιαστούν και κλονίζει όσους σκέφτονται να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό ας γίνει μάθημα στην κυβέρνηση, μπας και αλλάξει ρότα στον τρόπο που προωθεί την ανάγκη του εμβολιασμού. Μια σοβαρή και ανοιχτή συζήτηση, για παράδειγμα, ανάμεσα σε έναν επιστήμονα που είναι υπέρ του εμβολίου και σε κάποιον με επιστημονική παιδεία που είναι αντίθετος θα ήταν πολλαπλά ωφέλιμη απ’ οτιδήποτε άλλο. Ας το σκεφτούν.

.efsyn.gr/