Τώρα πρέπει να ακουστεί η φωνή τους

Τώρα πρέπει να ακουστεί η φωνή τους

  • |

Πριν από μία πενταετία, οι γυναικείες φωνές κατά της ψυχολογικής, λεκτικής, σωματικής, σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλους τους χώρους, εργασιακούς ή μη, εντάθηκαν και ακούστηκαν, δίνοντας φωνή και σε θύματα που μέχρι τότε παρέμεναν σιωπηλά. Κατόπιν, σε διάφορους τομείς ελήφθησαν αποφάσεις για μεγαλύτερη ισότητα, προβολή, ευκαιρίες στις γυναίκες. Προέκυψαν από πραγματική θέληση για αλλαγή είτε ήταν πολιτικά ορθές όταν ελήφθησαν (μέτρησαν δηλαδή τα πολλά likes στα social media); Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία απαιτεί ειλικρίνεια. Και η ειλικρίνεια αυτή συνήθως δεν περισσεύει…

Βασιλική Παπαντωνοπούλου

Τον τελευταίο μήνα, ειδικά ο αθλητικός χώρος πρόσφερε άπειρα παραδείγματα ξεχωριστών γυναικών. Για τις επιδόσεις τους, αλλά κυρίως για τη δύναμη ψυχής τους. Οπως η Σιμόν Μπάιλς, που παραδέχτηκε ανοιχτά τα προβλήματα πνευματικής υγείας που δεν την άφησαν να αγωνιστεί σε 5 Ολυμπιακούς τελικούς. Ή η Πολωνέζα Μαρία Αντρέιτσικ, που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό στο Τόκιο και κατόπιν το έβγαλε σε πλειστηριασμό για να βοηθήσει την οικογένεια ενός μωρού οκτώ μηνών με σπάνια καρδιοπάθεια, που χρειάζεται εγχείρηση. Ή η Αλισον Φίλιξ, που επέστρεψε νικηφόρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τρία χρόνια μετά την περιπετειώδη εγκυμοσύνη της, που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή στην ίδια και το μωρό της.

Αυτές οι δυνατές ιστορίες, που έκαναν το μυαλό έστω και λίγο να ξεφύγει από τη «βαριά» ειδησεογραφία των τελευταίων δύο χρόνων του κορονοϊού και της γοργής καταστροφής του πλανήτη, ξεχάστηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα. Σε μια γωνιά του κόσμου, οι Αφγανές, που ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να έχουν -όπως εκατομμύρια άλλες- δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία και σε στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιστροφή στο σκοτάδι της «μπούρκα». Και οι γυναίκες όλου του κόσμου, που ίσως θεώρησαν ότι είχαν πάει ένα βήμα μπροστά, κάνουν πολλά βήματα πίσω. Τώρα η φωνή τους πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά.

efsyn.gr/