Απαγόρευση των εκτρώσεων στο Τέξας

Απαγόρευση των εκτρώσεων στο Τέξας

  • |

Οι νόμοι απαγόρευσης των αμβλώσεων απειλούν τα συνταγματικά θεμέλια της Αμερικής, έγραφαν οι Financial Times (6\9\21), με αφορμή την απόφαση πέντε δικαστών να αρνηθούν να μπλοκάρουν την δικαστική απόφαση της Πολιτείας του Τέξας, που απαγορεύει την έκτρωση μετά τις 6 πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Ο νόμος αυτός για την απαγόρευση των εκτρώσεων, δεν είναι μόνο ένας από τους αυστηρότερους νόμους σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά είναι και ένας νόμος που προωθεί  τη δράση των ακροδεξιών ομάδων.

της Κατερίνας Μάτσα

Συγκεκριμένα, επιτρέπει σε οποιονδήποτε να μηνύσει όλους όσους συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση της έκτρωσης. Από τον ταξιτζή που μεταφέρει τη γυναίκα στην κλινική και τον γονιό που πληρώνει, μέχρι τους γιατρούς και το προσωπικό της Κλινικής. Προβλέπεται, μάλιστα, και αμοιβή 10.000 δολαρίων για τον μηνυτή.

Πρόκειται για μια δραματική κλιμάκωση της καμπάνιας των ακροδεξιών να ακυρώσουν το δεδικασμένο (στη δίκη Roe vs Waden) του 1973, που νομιμοποίησε την έκτρωση σε πανεθνική κλίμακα.

Ο Μπάιντεν καταδίκασε αυτή την δικαστική απόφαση και υποσχέθηκε να προστατέψει το δικαίωμα στην έκτρωση, που κατοχυρώνει ο ισχύων νόμος

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που διακήρυξε ότι θα συντρίψει κάθε επίθεση ενάντια στις κλινικές όπου γίνονται εκτρώσεις και κάθε απόπειρα να εμποδιστούν οι έγκυες γυναίκες να μεταβούν από το Τέξας σε άλλη πολιτεία για την έκτρωση. Δήλωσε, μάλιστα, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το FBI, προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα (Financial Times 7\9\21).

Μέχρι σήμερα 15 Πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν την έκτρωση είτε ολοκληρωτικά είτε μεταξύ 6 και 12 εβδομάδων εγκυμοσύνης, σε σύγκρουση με τα στάνταρ, που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία.

Υπάρχει μια προϊστορία σε αυτή τη διαδικασία. Διάφοροι δεξιοί νομοθέτες πρότειναν κατά καιρούς αυστηρούς περιορισμούς στο νομικό πλαίσιο των εκτρώσεων. Όμως όλα αυτά είχαν μπλοκαριστεί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, από το φόβο ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα αντισυνταγματικό, δικαστικό προηγούμενο. Όμως ο Τραμπ ήρθε να διορίσει τρεις συντηρητικούς δικαστές, που άλλαξαν το συσχετισμό δυνάμεων και άνοιξαν το δρόμο σε αποφάσεις όπως αυτή του Τέξας.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να περάσουν ανάλογοι νόμοι και σε άλλες Πολιτείες, τις οποίες ελέγχουν Ρεπουμπλικάνοι.

Η μάχη είναι μπροστά μας. Και δίνεται παράλληλα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου αναπτύχθηκαν γιγάντια κινήματα των γυναικών, όπως στην Αργεντινή, για την νομιμοποίηση των εκτρώσεων.

Στο μεταξύ, μόλις ανακοινώθηκε ότι στο Μεξικό καταργήθηκε ο νόμος που ποινικοποιούσε την έκτρωση ως αντισυνταγματικός.

neaprooptiki.gr/