Ελάτε να το στρώσουμε…

Ελάτε να το στρώσουμε…

  • |

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και οι ντίλερ της φτώχειας.
 

Στο καζίνο του νεοφιλελευθερισμού ποντάρεις χωρίς τη θέλησή σου τα πάντα με μοναδικό κέρδος την αναδιανομή της φτώχειας. Εδώ, το γνωστό σλόγκαν “παίξτε υπεύθυνα” αντικαθίσταται από την προειδοποίηση “αντιδράστε υπεύθυνα”.

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, αναμένεται να ανακοινώσει την (ειλημμένη) απόφαση για διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος του 2022, παρουσιάζοντας το μέτρο ως “ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών” για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες.

Δημήτρης Κωστάκος

Στην Ελλάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφει αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, που (σύμφωνα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες) αποτελεί την 7η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

Αυτό που αποφεύγουν να αναφέρουν οι αρμόδιοι είναι ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (13% και 24%) στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (6η θέση με τον υψηλότερο ΦΠΑ), ο οποίος ακόμη κι αν μειωθεί κατά τι θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλός.

Παράλληλα, ήδη βάσει των εισοδημάτων του 2019, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υλική στέρηση και τις συνθήκες διαβίωσης, η Ελλάδα κατείχε τη 2η θέση μεταξύ 19 ευρωπαϊκών χωρών με υλική στέρηση στο 16,5% του πληθυσμού. Δηλαδή, πριν ακόμη ξεσπάσει η υγειονομική κρίση και οι μισθοί μετατραπούν σε “ειδική αποζημίωση”.

Η παρτίδα, είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

Ο ντίλερ καλεί τους (άμοιρους) συμμετέχοντες να στοιχηματίσουν. Την επιβίωσή τους.

Η τράπουλα της ακρίβειας, μοιράζεται. Τιμές “με καπέλο”, μισθοί “μπαστούνι” και η ντάμα άνεργη.

Δύσκολα φύλλα. Ο μισθωτός, κοιτάζει τον άνεργο που κάθεται αριστερά του.

Ο άνεργος, του επιστρέφει το βλέμμα.

Ο ντίλερ χαμογελάει και προτείνει στον μισθωτό μια ειδική μάρκα:

Παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών (για εργοδότες και εργαζομένους) κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Δηλαδή, ετήσια εξοικονόμηση του… ιλιγγιώδους ποσού των 146 ευρώ για τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, 228 ευρώ για όσους έχουν αποδοχές 1000 ευρώ και φυσικά πολύ-πολύ μεγαλύτερο κέρδος για τον εργοδότη.

Ο εργοδότης, δεν συμμετέχει στην παρτίδα, αλλά χαμογελάει. Του εραστή της μπάνκας, η τσέπη δεν έκλαψε ποτέ. Το ξέρει καλά…

Ο μισθωτός, είναι επιφυλακτικός. Έχει χρησιμοποιήσει πριν από λίγο καιρό την ίδια μάρκα και είναι ακριβή. Περίπου ένα δισ. ευρώ.

Ευτυχώς, ο λογαριασμός από τη μείωση των εισφορών δεν πηγαίνει στον ίδιο, αλλά στον ΟΑΕΔ. Ο κρυμμένος άσος του ντίλερ.

Ο εργαζόμενος, το δέχεται. Τώρα ο λογαριασμός για τον ΟΑΕΔ αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Ο άνεργος τον κοιτάζει. Τα χαρτιά που κρατάει φωνάζουν φουλ της απόγνωσης.

Οι άνεργοι φθάνουν το ένα εκατομμύριο. Περίπου έξι στους δέκα είναι εγκλωβισμένοι σε μακροχρόνια ανεργία.

Τα προγράμματα απασχόλησης έχουν μειωθεί δραματικά. Οι επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ περιορίστηκαν από 150.000 στις 40.000.

Μόλις 8% λαμβάνει επίδομα, το οποίο με το νέο νομοσχέδιο θα μετατραπεί σε αμοιβή υποχρεωτικής κατάρτισης.

Και ναι. Κατάρτισης από ιδιώτες, λέει ο “φάντης” που έριξε στην πράσινη τσόχα ο ντίλερ.

Τα ρέστα μας…

/kosmodromio.gr